Πολλές μύγες και έντομα στα νοσοκομεία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, φέρουν βακτήρια που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο λοίμωξης σε ασθενείς-και περισσότερα από τα μισά φέρουν είδη που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά.

Βρετανοί ερευνητές συνέλλεξαν 20.000 μύγες, μέλισσες, μυρμήγκια και σφήγκες σε 7 νοσοκομεία της Βρετανίας και ανακάλυψαν ότι σχεδόν 9 στα 10 έντομα είχαν πιθανόν βλαβερά βακτήρια στο σώμα τους.

Συνολικά ανακαλύφτηκαν 86 στελέχη βακτηρίων σε έντομα. Τα πιο κοινά ήταν τα Enterobacteriaceae και στη συνέχεια ο Bacillus και έπειτα ο σταφυλόκοκκος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το επίπεδο των βακτηρίων που έφεραν έντομα ήταν αρκετό για να προκαλέσει ενδεχομένως λοίμωξη σε ανθρώπους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ποικιλία εντόμων που συλλέχτηκαν από βρετανικά νοσοκομεία φιλοξενούν παθογόνα βακτήρια διαφόρων ειδών, δήλωσε η ερευνήτρια Federica Boiocchi, του Aston University.

Η έρευνα επίσης ανακάλυψε ότι το 53% των στελεχών των βακτηρίων στα έντομα ήταν ανθεκτικά σε τουλάχιστον μια κατηγορία αντιβιοτικών- τα υπερμικρόβια. Από αυτά το 19% ήταν ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.

Η αντίσταση ήταν πιο συνηθής για την πενικιλίνη αλλά βρέθηκε και σε  άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά όπως vancomycin και levofloxacin

Τα έντομα συλλέχτηκαν από διάφερες πτέρυγες των νοσοκομείων, όπως κουζίνες όπου προετοιμαζόταν ή αποθηκευόταν το φαγητό, θαλάμους και Μονάδες νεογνών.

Οι υψηλότεροι αριθμοί εντόμων συλλέχτηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Medical Entomology.

 

Πηγές:
Journal of Medical Entomology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα