Το 2018, ο εκτιμώμενος εθνικός επιπολασμός της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών κυμάνθηκε κάτω από 1 άτομο ανά 1. 000 στην Κύπρο, την Ολλανδία και την Ισπανία , ενώ η αναλογία έφθασε τα 5 άτομα ανά 1. 000 στην Τσεχία, την Εσθονία και τη Λετονία. Ενώ η ηρωίνη παραμένει  το πιο συχνό ενέσιμο φάρμακο στην Ευρώπη, διεγερτικά όπως η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και οι συνθετικές καθιτόνες που εισάγονται στο σώμα επίσης με ένεση κυριαρχούν σε ορισμένες χώρες. Παράλληλα, ενώ τα στοιχεία από τα κέντρα θεραπείας της Ευρώπης δείχνουν μείωση στην χρήση των ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Τουρκία, τα άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν από λοιμώξεις που μεταδίδονται με το αίμα. Όλα αυτά τα στοιχεία αναφέρονται στην τελευταία έκθεση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης ναρκομανών και τοξικομανών (EMCDDA).

Το μεγάλο βάρος της ιογενούς ηπατίτιδας

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) είναι η επικρατέστερη λοίμωξη  του αίματος μεταξύ των ανθρώπων που εγχέουν φάρμακα, ενώ πολλές χώρες αναφέρουν ότι η επικράτηση των αντισωμάτων HCV (μάρτυρας μολύνσεως από τον ιό) μεταξύ αυτής της ομάδας υπερβαίνει το 50%. Ενώ ο επιπολασμός του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) αντιγόνο επιφανείας (δείκτης που σηματοδοτεί τη σημερινή μόλυνση) στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι κάτω από 5% στις περισσότερες χώρες, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, παρά τη διαθεσιμότητα του αποτελεσματικού  εμβολίου. Τα άτομα που παραμένουν χρονίως μολυσμένα διατρέχουν κίνδυνο κίρρωσης και καρκίνου και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους όταν μοιράζονται τα ενέσιμα υλικά που έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα τους.

Παρά τη μείωση του ποσοστού των νεοδιαγνωσθέντων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV που οφείλεται στη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών σε σχέση με άλλους τρόπους μεταφοράς, ο κίνδυνος της μόλυνσης μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν έγχυση φαρμάκων παραμένει υψηλός.
Πρόσφατες εκτιμήσεις (2016-17) του επιπολασμού του ιού HIV στους ανθρώπους που κάνουν ενδοφλέβια ναρκωτικά  και είναι διαθέσιμα από 19 χώρες, έδειξαν ότι είναι μεγαλύτερος από 10% στην  Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Πολωνία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;