Συνήθης αγωγή για τον υπερθυρεοειδισμό συνδέεται με αύξηση στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Κάθε δόση 100 milligray αγωγής με  ραδιενεργό ιώδιο, RAI, για τον υπερθυρεοειδισμό οδηγούσε σε 12% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο στο μαστό, έδειξε νέα έρευνα,.

Η ίδια δόση οδηγούσε σε 5% γενικό κίνδυνο καρκίνου, επίσης.

Η RAI, μαζί με φάρμακα για τον θυρεοειδή  και εγχείρηση χρησιμοποιούνται συχνά για τον υπερθυρεοειδισμό.

Ο Cari Kitahara, του Cancer Epidemiology and Genetics, εντόπισε σαφή σχέση βάσει δόσης μεταξύ αυτής της αγωγής και του μακροπροθέσμου κινδύνου θανάτου από καρκίνο-περιλαμβανομένου του μαστού- σε έρευνα με το μεγαλύτερο δείγμα έως σήμερα ασθενών που ακολούθησαν αγωγή για υπερθυρεοειδισμό.

Ο Kitahara υπολόγισε ότι για κάθε 1.000 ασθενείς που αντιμετωπίζονται με συνήθη εύρος δόσεων, περίπου 20 έως 30 θάνατοι από καρκίνο θα συμβούν ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα με βάση ευρήματα από την έρευνα Cooperative Thyrotoxicosis Therapy Follow-up Study.

Εκείνη η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 36,000 ανθρώπους με υπερθυρεοειδισμό που έλαβαν αγωγή με RAI μεταξύ 1946 και 1964. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 19.000 ανθρώπων που δεν είχαν καρκίνο πριν εγγραφούν στην έρευνα Cooperative. Ενώ η περισσότερη ακτινοβολία πήγαινε στον θυρεοειδή, μέρος της διασκορπιζόταν σε άλλα όργανα, όπως το στομάχι και το στήθος.

Μεταξύ 19 και 32 θάνατοι από καρκίνοι μπορεί ενδεχομένως να αποδοθούν για κάθε 1,000 ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό στην ηλικία των 40, που υποβλήθηκαν σε αγωγή με RAI, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αυτό καθιστά την πιθανότητα καρκίνου σημαντική, ιδιαίτερα για τον καρκίνο μαστού, λόγω του μεγάλου πληθυσμού γυναικών που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά για υπερθυρεοειδισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο και από καρκίνο μαστού ήταν μέτριος, αλλά η RAI παρόλα αυτά χρησιμοποιείται ευρέως στον υπερθυρεοειδισμό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA.

 

Πηγές:
JAMA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]