Οι Ρευματικές και Μυοσκελετικές παθήσεις προσβάλλουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ, 120 εκατομμύρια ανθρώπους) και αποτελούν τη συχνότερη αιτία πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, συνταξιοδότησης λόγω φυσικής αναπηρίας και μείωσης της παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας.

Στην ΕΕ ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά, αν πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσιτές σε ασθενείς με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα.

Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι το 26% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο ρευματικό-μυοσκελετικό νόσημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκφυλιστικά νοσήματα των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, φλεγμονώδεις αρθρίτιδες και συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά αποτελούν τη συχνότερη αιτία αναρρωτικών αδειών και πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω σωματικής αναπηρίας, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην απώλεια της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας (EULAR-European League Against Rheumatism) που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από 12-15 Ιουνίου 2019, έγινε η έναρξη της εκστρατείας «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work), με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την επίπτωση που έχουν τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα όχι μόνο στους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, στην παραγωγικότητα και στην οικονομία, αλλά και με το τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση. «Η εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγικό να χάνεται τόσο ταλέντο από το εργατικό δυναμικό,” είπε ο Καθηγητής Iain McInnes, εκλεγμένος πρόεδρος της EULAR.

          Η εκστρατεία «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work) αποτελεί μέρος της γενικότερης καμπάνιας «Mην αργείς! Ενημερώσου τώρα» (Don’t Delay, Connect Today) της EULAR που βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας της πρώιμης διάγνωσης των Ρευματικών και Μυοσκελετικών παθήσεων. Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη παραπομπή σε Ρευματολόγο και η έναρξη αποτελεσματικής θεραπείας βελτιώνουν την έκβαση, την ποιότητα ζωής και την ικανότητα για εργασία, στην πράξη η διάγνωση συχνά καθυστερεί ή δεν επιτυγχάνεται ποτέ.

          Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) ως Μέλος της EULAR θα υποστηρίξει την καμπάνια «Ώρα για Δουλειά» (Time2Work) στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών και τους Επαγγελματίες υγείας, προγραμματίζοντας  για το επόμενο διάστημα σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων και στόχο την πρόληψη της αναπηρίας και των μόνιμων βλαβών που αυτά μπορεί να επιφέρουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος παραμονής και επιστροφής τους στην εργασία.