Η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλεί φούσκωμα μετά το φαγητό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αντίθετα, η μείωσή του μπορεί να δράσει προστατευτικά. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένας στους τρεις ενήλικους έχει φούσκωμα μετά το φαγητό - ένα σύμπτωμα που παρουσιάζει και το 90% όσων έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το φούσκωμα οφείλεται στη συσσώρευση περιττών αερίων στο έντερο, τα οποία παράγονται καθώς τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τις φυτικές ίνες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το πολύ αλάτι ευνοεί το φούσκωμα, αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που το εξετάζει ως αιτία του φουσκώματος σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή με λίγες φυτικές ίνες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 412 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 48 έτη. Κατά την έναρξη της έρευνας, το σχεδόν 37% ανέφεραν φούσκωμα μετά το φαγητό. Οι μισοί από αυτούς ακολούθησαν διαιτολόγιο φτωχό σε φυτικές (διαιτητικές) ίνες και οι υπόλοιποι έτρωγαν καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Και στα δύο διαιτολόγια, το πολύ αλάτι συνδέθηκε με αύξηση 27% της πιθανότητας να έχει κάποιος φούσκωμα μετά το φαγητό. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ίδιο συνέβαινε και με τις πολλές διαιτητικές ίνες, αλλά συχνότερα στους άνδρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης