Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια αυτοάνοση πάθηση, δηλαδή προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Η νέα έρευνα έδειξε πως γενικά αυξάνει λίγο (περίπου 12%) την πιθανότητα να εκδηλώσει ένας ασθενής καρκίνο, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο για ορισμένους καρκίνους του ουροποιητικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), όπως τον καρκίνο του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή του οπτικού νεύρου η αύξηση φθάνει το 50%. Επίσης οι καρκίνοι του αναπνευστικού φαίνεται πως είναι κατά 65% πιθανότεροι στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα, στην οποία αξιολογήθηκαν στοιχεία επτά δεκαετιών, έδειξε επίσης ότι αυξημένη πιθανότητα για ορισμένους καρκίνους έχουν και τα αδέλφια των πασχόντων από πολλαπλή σκλήρυνση, ακόμα κι αν τα ίδια δεν είχαν εκδηλώσει το αυτοάνοσο νόσημα. Ειδικότερα έχουν αυξημένη πιθανότητα 80% να εκδηλώσουν αιματολογικές κακοήθειες όπως η λευχαιμία, συγκριτικά με τα αδέλφια τους με πολλαπλή σκλήρυνση και με τον γενικό πληθυσμό.


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Haukeland, στο Μπέργκεν, πιστεύουν ότι η αυξημένη πιθανότητα ορισμένων καρκίνων στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι πολλοί ήσαν μανιώδεις καπνιστές.  Επειδή, εξάλλου, τα αδέλφια μοιράζονται γονίδια και περιβαλλοντικές εκθέσεις, είναι πιθανό η πολλαπλή σκλήρυνση να έχει κάποια κοινή συνιστώσα με τους αιματολογικούς καρκίνους, εκτιμούν οι ερευνητές.


Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 1 στις 750 πιθανότητες να εκδηλώσει πολλαπλή σκλήρυνση.  Οι γυναίκες έχουν ακόμα 1 στις 185 πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του ΚΝΣ (οι άνδρες 1 στις 143), 1 στις 89 για καρκίνο της ουροδόχου κύστης (οι άνδρες 1 στις 27) και 1 στις 17 για καρκίνο του πνεύμονα (1 στις 15 οι άνδρες).

Η έρευνα αφορούσε στοιχεία από σχεδόν 55.000 άτομα που γεννήθηκαν στη Νορβηγία μεταξύ 1930 και 1979. Περίπου 7.000 παρουσίασαν πολλαπλή σκλήρυνση και 9.000 ήσαν αδέλφια ατόμων με τη νόσο.
Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο.

Πηγές:
Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα