Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 301 πρωτοετή αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 17-20 ετών, από τον Καναδά. Οι τρεις στους τέσσερις από αυτούς ζούσαν σε φοιτητικές εστίες και ο ένας στους τρεις στο σπίτι του.
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους σε ειδικά ερωτηματολόγια και οι μετρήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, τα κορίτσια πήραν κατά μέσο όρο 2 κιλά κατά το πρώτο τους έτος στο πανεπιστήμιο. Στα αγόρια, όμως, η αύξηση του σωματικού βάρους ήταν διπλάσια: έφτασε τα 4 κιλά κατά μέσο όρο.

Επίσης τα αγόρια παρουσίασαν σημαντική αύξηση στην περίμετρο της μέσης τους, αλλά και στο ποσοστό λίπους στο σώμα τους. Επιπρόσθετα είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα πριν τελειώσουν το πρώτο πανεπιστημιακό έτος.

Πού οφείλονται αυτές οι διαφορές; Κυρίως στη ριζική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους, αφού το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους δεν άλλαξε ιδιαίτερα, είπε η κύρια ερευνήτρια Andrea Josse, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κινησιολογίας & Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή που κατέγραψαν οι ερευνητές ήταν αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ήταν μεγαλύτερη στα αγόρια απ' ό,τι στα κορίτσια. Επιπρόσθετα, τα αγόρια που ζούσαν μακριά από το σπίτι τους ήταν πιθανότερο να περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση λαχανικών και φρέσκων τροφίμων και να αρχίσουν την υπερκατανάλωση πρόχειρων φαγητών, όπως τα ντόνατς, τα κέικ και τα τηγανητά φαγητά.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αγοριών και κοριτσιών επίσης αυξήθηκε στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο. Παρά την αύξηση, όμως, στα κορίτσια παρέμεινε λίγο-πολύ μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Αντίθετα, η αύξηση του ΔΜΣ στα αγόρια τα έφερνε στα όρια του υπέρβαρου, δεδομένου ότι το ύψος τους δεν μεταβλήθηκε κατά το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

 

Πηγές:
PLoS One

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο