Επιστήμονες από τη Σουηδία παρακολούθησαν για 12 χρόνια 2.575 άνδρες και γυναίκες, πάνω από 60 ετών. Οι 918 από αυτούς (ή ποσοστό 36%) είχαν προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει πως τα επίπεδα της γλυκόζης τους ήταν μεν αυξημένα, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να θεωρηθούν διαβητικοί.

Από τους 918 συμμετέχοντες, οι 119 (ή ποσοστό 13%) εκδήλωσαν τελικά πλήρη τύπου 2 διαβήτη. Αντιθέτως, οι 204 (ή ποσοστό 22%) παρουσίασαν μείωση της γλυκόζης αίματος, με αποτέλεσμα να πάψουν να έχουν προδιαβήτη.
Τα ποσοστά εξέλιξης ή υποστροφής του προδιαβήτη ήταν υψηλότερα κατά τα πρώτα 6 χρόνια της έρευνας.

"Η εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα, η έρευνά μας έδειξε ότι αποτελεί το λιγότερο πιθανό σενάριο", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Ying Shang, από το Κέντρο Έρευνας Γήρανσης του Πανεπιστημίου Karolinska στη Στοκχόλμη. "Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα να μείνει ένας ηλικιωμένος προδιαβητικός ή να αποκτήσει φυσιολογική γλυκόζη είναι 64%, χωρίς τη λήψη φαρμάκων. Το γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, αλλά ίσως παίζει ρόλο η απώλεια βάρους που συχνά παρατηρείται στους ηλικιωμένους".

Έρευνες έχουν δείξει ότι στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα η απώλεια έστω και του 5% του σωματικού βάρους μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη. Αντίθετα, αν το βάρος μείνει σταθερό ή αυξηθεί, αυξάνεται η πιθανότητα για διαβήτη. Μάλιστα η νέα έρευνα έδειξε πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ηλικιωμένοι με προδιαβήτη οι οποίοι δεν βελτίωσαν το βάρος τους, είχαν 2,8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν πλήρη διαβήτη, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικό βάρος σώματος.

Η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) αναφέρει ότι ένα άτομο έχει προδιαβήτη όταν η γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα του είναι 100-125 mg/dl όταν είναι νηστικός (γλυκόζη νηστείας) ή/και όταν η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) στο αίμα του είναι 5,7%-6,4%. Η HbA1c είναι ένας δείκτης για τα επίπεδα γλυκόζης κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Από διαβήτη πάσχει ένας ασθενής όταν έχει γλυκόζη νηστείας από 126 mg/dl και πάνω, καθώς και όταν η HbA1c είναι 6,5% και πάνω. Αντίστοιχα, φυσιολογικό είναι το σάκχαρο όταν η γλυκόζη νηστείας είναι κάτω από 100 mg/dl και η HbA1c κάτω από 5,7%.

Πηγές:
Journal of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο