Η υπέρταση της λευκής μπλούζας είναι η παθολογική αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται μόνο όταν ο ασθενής βρίσκεται απέναντι σε έναν γιατρό, ενώ τις υπόλοιπες ώρες και μέρες η πίεσή του είναι φυσιολογική.
Παρότι γενικά θεωρείται αθώα κατάσταση, οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δεν είναι καλά μελετημένες.

Για να εξετάσουν καλύτερα το θέμα, αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν μετανάλυση, στην οποία αξιολόγησαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 27 προηγούμενες έρευνες. Τα στοιχεία αφορούσαν πάνω από 25.800 εθελοντές με υπέρταση της λευκής μπλούζας και σχεδόν 38.500 συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ανάλογα με την έρευνα, η διάρκεια παρακολούθησης των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 3 έως 19 έτη. Άλλοι από τους ασθενείς με υπέρταση λευκής μπλούζας έκαναν θεραπεία γι' αυτήν και άλλοι όχι. Συγκριτικά με τους υγιείς συμμετέχοντες, όσοι είχαν υπέρταση της λευκής μπλούζας για την οποία δεν έκαναν θεραπεία, είχαν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ειδικότερα είχαν 36% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα, 26% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό και διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Αντίθετα, όσοι πάσχοντες από υπέρταση της λευκής μπλούζας έκαναν θεραπεία γι’ αυτήν, δεν είχαν ιδιαίτερα αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. "Οι πάσχοντες από υπέρταση της λευκής μπλούζας συνήθως δεν παρακολουθούν τακτικά την πίεσή τους, γιατί έχουν την εντύπωση ότι είναι υγιείς", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr Jordana Cohen, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

"Η τακτική αυτή, όμως, είναι λανθασμένη. Όποιος έχει συνεχώς αυξημένη πίεση όταν βρίσκεται δίπλα σε έναν γιατρό, πρέπει να γνωρίζει τα επίπεδα της πίεσής του και εκτός ιατρείου και, κατά περίπτωση, να λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία".

Πηγές:
Annals of Internal Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο