Το υπερβολικά πολύ τρέξιμο δεν επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία των ασκουμένων που είναι εκπαιδευμένοι γι' αυτό και δεν πιέζουν υπέρμετρα τον εαυτό τους, σύμφωνα με νέα ευρήματα. Επιστήμονες από τη Βραζιλία πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος σε 25 συμμετέχοντες σε υπερμαραθώνιο δρόμο. Οι εξετάσεις έγιναν πριν και μετά τον αγώνα.

Ο υπερμαραθώνιος είναι κάθε αγώνας δρόμου αντοχής στον οποίο οι αθλητές διανύουν τρέχοντας απόσταση από 48 έως 160 χιλιόμετρα. Από τους συμμετέχοντες στη νέα μελέτη οι 11 ήταν έμπειροι υπερμαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι έτρεχαν πάνω από 100 χιλιόμετρα την εβδομάδα τα τελευταία 5 χρόνια. Οι υπόλοιποι 14 συμμετείχαν για πρώτη φορά σε υπερμαραθώνιο, αλλά κατά το παρελθόν είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά σε μαραθώνιο.

Στο τέλος του υπερμαραθωνίου, οι έμπειροι υπερμαραθωνοδρόμοι ήταν πιθανότερο να έχουν κάποιες αυξήσεις σε δείκτες στο αίμα που αξιολογούν την υγεία της καρδιάς. Οι αυξήσεις αυτές όμως δεν ήταν τέτοιες ώστε να σημαίνουν καρδιακή βλάβη. Στους δρομείς αυτούς ήταν επίσης αυξημένο το επίπεδο της κορτιζόλης.

"Οι έμπειροι υπερμαραθωνοδρόμοι πιέζουν περισσότερο τον εαυτό τους, γιατί τρέχουν με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα", εξήγησε ο κύριος ερευνητής Dr Rodrigo Hohl, καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της πόλης Juiz de Fora, στη Βραζιλία. "Οι νέοι υπερμαραθωνοδρόμοι τρέχουν με λιγότερη ένταση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπονούν λιγότερο την καρδιά τους, όπως φαίνεται και από τους δείκτες στο αίμα τους. Ευτυχώς, οι έμπειροι υπερμαραθωνοδρόμοι δεν τρέχουν σε σημείο να υπάρχει καρδιακός κίνδυνος".

Ο Dr Hohl πρόσθεσε ότι οι δρομείς του υπερμαραθωνίου τρέχουν με έναν ρυθμό που ορίζουν οι ίδιοι, έχοντας θέσει έναν συγκεκριμένο, προσωπικό στόχο. Στην παρούσα μελέτη, οι δρομείς με διαφορετικό επίπεδο εμπειρίας και αποτελεσμάτων στους αγώνες είχαν διαφορές στην ταχύτητα του τρεξίματός τους και έτσι στα επίπεδα των διαφόρων ουσιών που εξετάστηκαν στο αίμα τους.

"Οι νέοι δρομείς τρέχουν σε επίπεδο πολύ κάτω του καρδιακού ορίου τους, επιλέγοντας μία ασφαλή για την καρδιά τους στρατηγική τρεξίματος", είπε. Παρά αυτά τα ευρήματα, οι υπερμαραθωνοδρόμοι δεν πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από καρδιακή βλάβη, τόνισε ο Dr Hohl. "Τα ευρήματά μας σημαίνουν ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν την υγεία τους", είπε. "Μετά τον υπερμαραθώνιο πρέπει να αφήνουν τουλάχιστον δύο ημέρες χωρίς έντονο τρέξιμο για να ομαλοποιούνται οι δείκτες στο αίμα τους και να αναρρώνει η καρδιά από την πρόκληση που αντιμετώπισε".

Πηγές:
περιοδικό Heliyon.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα