Σε όλο τον κόσμο, περισσότερες από 150 χώρες χρησιμοποιούν τον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις τους για το ποια σκευάσματα αντιπροσωπεύουν την καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής, βάσει αποδεικτικών στοιχείων και επιπτώσεων στην υγεία", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ., Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Η συμπερίληψη σε αυτόν τον κατάλογο ορισμένων από τα νεότερα και πιο εξελιγμένα φάρμακα για τον καρκίνο είναι μια ισχυρή δήλωση ότι όλοι αξίζουν την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα που σώζουν ζωές, όχι μόνο εκείνοι που μπορούν να  αντέξουν με τα οικονομικά τους."

Η λίστα βασικών φαρμάκων (2019)

Θεραπείες για τον καρκίνο:

Ενώ αρκετές νέες θεραπείες έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία χρόνια, μόνο λίγες προσφέρουν επαρκή θεραπευτικά οφέλη για να θεωρηθούν απαραίτητες. Τα 12 φάρμακα που προστέθηκαν στον νέο Κατάλογο για πέντε θεραπείες καρκίνου θεωρούνται καλύτερα όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης που προσφέρουν για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μελανώματος, του πνεύμονα, του προστάτη, του πολλαπλού μυελώματος και της λευχαιμίας.

Για παράδειγμα, δύο πρόσφατα αναπτυχθείσες ανοσοθεραπείες (nivolumab και pembrolizumab) έχουν παραδώσει ποσοστά επιβίωσης έως και 50% για προχωρημένο μελάνωμα, έναν καρκίνο που μέχρι πρόσφατα ήταν ανίατος.

Αντιβιοτικά:

H Eπιτροπή για τα βασικά φάρμακα επικαιροποίησε τις συμβουλές της σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών υποδεικνύοντας τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθεί για τις πιο κοινές και σοβαρές λοιμώξεις να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα της θεραπείας και να μειώσουν τον κίνδυνο της μικροβιακής αντοχής. Η επιτροπή συνέστησε να προστεθούν ως απαραίτητα τρία νέα αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που αντέχουν σε πολλά φάρμακα.

Άλλες ενημερώσεις του καταλόγου των φαρμάκων περιλαμβάνουν:

  • Νέα από του στόματος αντιπηκτικά σκευάσματα για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου ως εναλλακτική λύση για τη βαρφαρίνη για την κολπική μαρμαρυγή και θεραπεία της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης. Αυτά είναι ιδιαίτερα επωφελή για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ δεν απαιτούν τακτική παρακολούθηση.
  • Βιολογικά και βιομοειδή σκευάσματα για χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των εντέρων.
  • Θερμοσταθερή καρβετοκίνη για την πρόληψη της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Αυτή η νέα θεραπεία έχει παρόμοιες επιδράσεις με την τρέχουσα τυποποιημένη θεραπεία, αλλά προσφέρει πλεονεκτήματα για τις τροπικές χώρες, καθώς δεν απαιτεί ψύξη.

Η επιτροπή σημείωσε ότι ορισμένες από τις σχετικές θεραπευτικές επιλογές που κυκλοφορούσαν επί του παρόντος σε πολλές χώρες δεν συμπεριλήφθηκαν στις παρατηρήσεις. Επίσης δεν πρότεινε να συμπεριληφθεί η μεθυλφαινιδάτη, ένα φάρμακο για διαταραχή υπερκινητικότητας λόγω έλλειψης προσοχής (ADHD), καθώς η επιτροπή διαπίστωσε αβεβαιότητες ως προς στις εκτιμήσεις του οφέλους.

Ο κατάλογος βασικών (in vitro) διαγνωστικών εξετάσεων

Η πρώτη σχετικά λίστα βασικών διαγνωστικών εξετάσεων δημοσιεύθηκε το 2018 και αφορούσε έναν περιορισμένο αριθμό ασθενειών προτεραιότητας - τον ιό HIV, την ελονοσία, τη φυματίωση και την ηπατίτιδα. Ο φετινός κατάλογος έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες μη μεταδοτικές και μεταδοτικές ασθένειες.

Καρκίνοι:

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο κρίσιμο είναι να εξασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου (70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κυρίως επειδή οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται πολύ αργά), ο WHO πρόσθεσε 12 εξετάσεις στη λίστα διαγνωστικών για να εντοπίσει ένα ευρύ φάσμα όγκων όπως καρκίνοι του παχέος εντέρου, του ήπατος, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του μαστού και των γεννητικών κυττάρων, καθώς και της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων. Για την υποστήριξη της κατάλληλης διάγνωσης του καρκίνου, προστέθηκε ένα νέο τμήμα που καλύπτει τις ανατομικές δοκιμές παθολογίας. Η υπηρεσία αυτή πρέπει να διατίθεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Λοιμώδη νοσήματα:

Η λίστα επικεντρώνεται σε πρόσθετες λοιμώδη νοσήματα που επικρατούν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπως η χολέρα, και παραμελημένες ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση, σχιστοσωμίαση, δάγκειος πυρετός, και Ζήκα.Επιπλέον, προστέθηκε ένα νέο τμήμα για τον έλεγχο της γρίπης .

Γενικές εξετάσεις:

Συμπεριλήφθησαν επιπρόσθετες γενικές εξετάσεις που καλύπτουν μια σειρά από διαφορετικές ασθένειες και καταστάσεις, όπως δοκιμές σιδήρου (για αναιμία) και δοκιμές για τη διάγνωση δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας (μια κληρονομική μορφή αναιμίας που είναι διαδεδομένη στην υποσαχάρια Αφρική).

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]