Εγκρίθηκε πριν από λίγο καιρό μια πολύ σημαντική πρόταση της Κομισιόν που αφορά τον περιορισμό και την απαγόρευση τριών δραστικών ουσιών (κλοθειανιδίνη, θειαμεθοξάμη και ιμιδακλοπρίδη, γνωστών ως "νεονικοτινοειδή") των οποίων η υπαίθρια χρήση βλάπτει τις μέλισσες, σύμφωνα με το συμπέρασμα της επιστημονικής επιτροπής.

Η προστασία των μελισσών είναι σημαντικό ζήτημα για την Κομισιόν, δεδομένου ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον.  Οι περιορισμοί που συμφωνήθηκαν υπερβαίνουν τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη από το 2013. Κάθε υπαίθρια χρήση των τριών ουσιών απαγορεύεται και τα εν λόγω νεονικοτινοειδή επιτρέπονται μόνο στα μόνιμα θερμοκήπια όπου δεν αναμένεται επαφή με μέλισσες.

Τα νεονικοτινοειδή είναι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τον έλεγχο επιβλαβών εντόμων, πράγμα που σημαίνει ότι κατουσίαν είναι εντομοκτόνα.
Τα νεόνια είναι συστημικά παρασιτοκτόνα.

Σε αντίθεση με τα παρασιτοκτόνα επαφής, τα οποία παραμένουν στην επιφάνεια των επεξεργασμένων φύλλων, τα φυτικά φυτοφάρμακα απορροφώνται από το φυτό και μεταφέρονται σε όλο το φυτό (φύλλα, λουλούδια, ρίζες και στελέχη, καθώς και γύρη και νέκταρ)

Τα νεόνια είναι πολύ πιο τοξικά για τα ασπόνδυλα, όπως τα έντομα, τα θηλαστικά, τα πτηνά και άλλους οργανισμούς Τα νεόνια επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων, οδηγώντας σε ενδεχόμενη παράλυση και θάνατο.

 

Πηγές:
Πηγή: Κομισιόν

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’