Την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στην αύξηση των κρουσμάτων Έμπολα στο Κογκό, ζητούν οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Κάνουν λόγο για κατάσταση "έκτακτης ανάγκης", η οποία σχετίζεται με τη Δημόσια Υγεία και έχει διεθνές ενδιαφέρον.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν να ενθαρρυνθούν οι πιο πλούσιες χώρες, ώστε να στηρίξουν οικονομικά την εκστρατεία για έλεγχο της νόσου.

Οι ειδικοί του Οργανισμού έπαψαν, ωστόσο, να αναφέρουν πως τα σύνορα της αφρικανικής χώρας πρέπει να κλείσουν, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας εκτός της περιοχής δεν είναι υψηλός.

Σημειώνεται πως το ξέσπασμα της επιδημίας στο Κογκό έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 1.600 θανάτους.

Την εβδομάδα που διανύουμε, το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή Γκόμα, όπου διαμένουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Ο συναγερμός από τον ΠΟΥ βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως μόνο τέσσερις φορές.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η επιδημία Έμπολα, η οποία κατέστρεψε τμήματα της Δυτικής Αφρικής από το 2014 έως το 2016 και οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

"Είναι ώρα κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα", δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, κατά την οποία εκδηλώθηκε η έκτακτη ανάγκη.

Ανέφερε, πάντως, πως η εκτίμηση είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων, ενώ η Διεθνής Ένωση Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου χαιρέτισε την κίνηση.

"Αν και δεν αλλάζει κάτι στην πράξη, ελπίζουμε πως η προειδοποίηση θα έχει τη διεθνή προσοχή που αξίζει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιδημία

Πώς είναι η κατάσταση στο Κονγκό; Η δεύτερη μεγαλύτερη κρίση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και επηρεάζει δύο επαρχίες της χώρας: το Βόρειο Κίβου και το Ιτούρι.

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και τα δύο τρίτα από αυτούς έχουν πεθάνει.

Μέσα σε 224 μέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 1.000, αλλά χρειάστηκαν μόλις 71 μέρες για να φθάσουν στα 2.000!

Εκτιμάται πως στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας γίνονται αναφορές για 12 νέα κρούσματα σε καθημερινή βάση...

Δημ.Κ.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο