Στην ΕΕ η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί σε γενικές γραμμές κατά τις τελευταίες δεκαετίες, συχνά χάρη σε κοινές προσπάθειες από την ΕΕ και τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές. Ωστόσο, πολλοί πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άμεσα με την πρόκληση χρόνιων και σοβαρών ασθενειών, όπως είναι το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος των πνευμόνων.

Ακολουθούν οι πόλεις των ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες  εντοπίστηκαν τελευταία χρόνια συγκεντρώσεις αζώτου και αιωρούμενα σωματίδια.

Διοξείδιο του αζώτου (NO2):

Γερμανία: σε 26 ζώνες ποιότητας του αέρα, συμπεριλαμβανομένων του Βερολίνου, του Μονάχου, του Αμβούργου και της Κολωνίας· οι ετήσιες συγκεντρώσεις που αναφέρθηκαν το 2016 έφτασαν τα 82 µg/m3 (στη Στουτγάρδη), ενώ η οριακή τιμή ήταν 40 µg/m3·

Γαλλία: σε 12 ζώνες ποιότητας του αέρα, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, η Μασσαλία και η Λυών  οι ετήσιες συγκεντρώσεις που αναφέρθηκαν το 2016 έφτασαν τα 96 µg/m3 (στο Παρίσι)·

Ηνωμένο Βασίλειο: σε 16 ζώνες ποιότητας του αέρα, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, το Λιντς και η Γλασκόβη· οι ετήσιες συγκεντρώσεις που αναφέρθηκαν το 2016 έφτασαν τα 102 µg/m3 (στο Λονδίνο).

Συνολικά, εκκρεμούν 13 υποθέσεις επί παραβάσει κατά κρατών μελών (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Αιωρούμενα σωματίδια (PM10):

Ιταλία: σε 28 ζώνες ποιότητας του αέρα, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών Λομβαρδία, Πιεμόντε, Βένετο και Λάτσιο, σημειώνονται επανειλημμένες υπερβάσεις των ημερήσιων οριακών τιμών, συνολικά έως 89 ημέρες το 2016·

Ουγγαρία: σε 3 ζώνες ποιότητας του αέρα, Βουδαπέστη, Πετς και κοιλάδα Σάγιο, σημειώνονται επανειλημμένες υπερβάσεις των ημερήσιων οριακών τιμών, συνολικά 76 ημέρες το 2016·

Ρουμανία: στον δήμο Βουκουρεστίου έχουν σημειωθεί επανειλημμένες υπερβάσεις των ημερήσιων οριακών τιμών από τότε που η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται στη Ρουμανία και συγκεκριμένα συνολικά 38 ημέρες το 2016.

Πηγές:
Ευρωπαική Επιτροπή

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα