Στις γυναίκες, ο διαβήτης συνδέεται με μεγαλύτερο και αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες, αναφέρουν Αυστραλοί και Βρετανοί επιστήμονες στο Diabetologia. Σύμφωνα με 14 μελέτες κοόρτης, ο διαβήτης τύπου 1 συνδέεται με αύξηση 47% στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Στον διαβήτη τύπου 2 η διαφορά είναι 9%.

"Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι είναι σημαντικές οι διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών με διαβήτη που αφορούν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα," γράφουν ο Toshiaki Ohkuma και οι συνάδελφοί του από το George Institute for Global Health στο University of New South Wales του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία.

Για τη στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD), το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και τις μη καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως η άνοια και ο καρκίνος, έχει αποδειχθεί ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο νόσου στις γυναίκες περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες.

Η τρέχουσα ανάλυση περιελάμβανε 14 μελέτες κοόρτης που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το φύλο αναφορικά με τη σχέση μεταξύ του διαβήτη και της καρδιακής ανεπάρκειας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Δύο από αυτές περιελάμβαναν στοιχεία για τον διαβήτη τύπου 1. Οι δύο ομάδες μελέτης συμπεριελάμβαναν περισσότερους από 3 εκατομμύρια συμμετέχοντες και περισσότερες από 95.000 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Τα στοιχεία για τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή ανεπάρκεια προέρχονται από 13 μελέτες με περισσότερους από 11 εκατ. συμμετέχοντες και περίπου 250.000 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο διαβήτης τύπου 1 συσχετίστηκε με 5,15 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 3,47 φορές, αναφέρουν οι συγγραφείς. Με άλλα λόγια, στις γυναίκες, ο πρόσθετος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με διαβήτη τύπου 1 ήταν 47% υψηλότερος σε σχέση με τους άνδρες.

Στον διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,95 φορές περισσότερος στις γυναίκες και 1,74 φορές στους άνδρες. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τους άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Πηγές: Diabetologia