Αυτό αναφέρουν επιστήμονες με επικεφαλής την Veena Graff του Department of Anesthesiology & Critical Care από το University of Pennsylvania στο Regional Anästhesia & Pain Medicine. "Το προεγχειρητικό άγχος είναι συνηθισμένο και μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα, που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση", εξηγούν οι ερευνητές.

Αναφέρουν από την καθημερινή επαγγελματική τους εμπειρία ότι συχνά αντιμετωπίζουν αυτόν τον φόβο με βενζοδιαζεπίνες όπως η μιδαζολάμη. Αλλά αυτά τα φάρμακα όμως έχουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των κυκλοφορικών διαταραχών και, παραδόξως μερικές φορές αυξάνουν το άγχος και την επιθετικότητα.

Η χρήση αυτών των φαρμάκων απαιτεί επίσης συνεχή παρακολούθηση από ειδικευμένο ιατρό. Στη μελέτη τους, εξέτασαν αν υπήρχε κάποια εναλλακτική λύση για τη μιδαζολάμη για να ηρεμήσει τους ασθενείς πριν εκτελέσουν το περιφερικό νευρικό μπλοκάρισμα. Στην μελέτη συμμετείχαν 157 ενήλικες. Αυτοί έλαβαν από τυχαίο δείγμα είτε 1 - 2 mg μιδαζολάμης, η οποία εγχύθηκε 3 λεπτά πριν το περιφερικό μπλοκάρισμα των νεύρων, είτε οι συμμετέχοντες στη μελέτη άκουσαν για το ίδιο χρονικό διάστημα, με ακουστικά που μειώνουν τον θόρυβο, ιδιαίτερα χαλαρωτική μουσική.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την έκταση του άγχους με ένα επικυρωμένο τεστ (State Trait Anxiety Inventory-6, kurz STAI-6) πριν και μετά από κάθε καταστολή. Επιπλέον, διερεύνησαν την ικανοποίηση των ασθενών και των ιατρών σε κλίμακα 10 σημείων, με το "0" να αντικατοπτρίζει το χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης.

Οι αλλαγές στα επίπεδα της προεγχειρητικής ανησυχίας ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, οι ασθενείς στην ομάδα μουσικής ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από αυτούς που έλαβαν μιδαζολάμη. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς δεν είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μουσική που άκουγαν, προτείνουν οι ερευνητές.

Η ικανοποίηση των γιατρών δεν έδειξε διαφορά στις ομάδες ελέγχου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί μπορούν να επιλέξουν μουσική ως εναλλακτική λύση στη μιδαζολάμη πριν πραγματοποιήσουν ένα περιφερειακό νευρικό μπλοκ. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να δείξουν πώς πρέπει να γίνει αυτό καλύτερα, προτείνουν οι επιστήμονες.

Πηγές:
Regional Anästhesia & Pain Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management