Στελέχη της ελονοσίας, που είναι ανθεκτικά στα βασικά φάρμακα, εξαπλώνονται γρήγορα στη νοτιοανατολική Ασία, λένε ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ταϊλάνδη.

Τα παράσιτα έχουν μεταφερθεί από την Καμπότζη στο Λάος, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, όπου οι μισοί ασθενείς δεν θεραπεύονται από φάρμακα πρώτης επιλογής.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυξάνουν την "τρομακτική προοπτική" ότι η αντίσταση των φαρμάκων θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Αφρική.

Εμφανίζονται, ωστόσο, καθησυχαστικοί, καθώς μία σειρά από παράγοντες καθιστούν ελεγχόμενο τον κίνδυνο.

Η ελονοσία αντιμετωπίζεται με συνδυασμό δύο φαρμάκων - αρτεμισινίνης και πιπερακίνης. Ο συνδυασμός των φαρμάκων εισήχθη στην Καμπότζη το 2008.

Μέχρι το 2013, εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης των στελεχών της ελονοσίας και ανθεκτικότητάς τους στα φάρμακα, στα δυτικά της χώρας.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Infectious Diseases, αφορά ανάλυση δειγμάτων αίματος από ασθενείς σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία.

Ο έλεγχος DNA του παρασίτου, έδειξε ότι η αντίσταση είχε εξαπλωθεί σε όλη την Καμπότζη, καθώς επίσης στο Λάος, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ.

Είχε επίσης πάρει περαιτέρω μεταλλάξεις, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο προβληματική. Σε ορισμένες περιοχές, το 80% των παρασίτων της ελονοσίας ήταν ανθεκτικά στα φάρμακα.

"Αυτό το στέλεχος έχει εξαπλωθεί και έχει γίνει χειρότερο", δήλωσε στο BBC News ο δρ. Roberto Amato, από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger.

Εναλλακτικά

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, έδειξε ότι οι μισοί ασθενείς δεν θεραπεύθηκαν με την καθιερωμένη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

"Με τη διάδοση και την ενίσχυση της αντίστασης, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθούν εναλλακτικές θεραπείες πρώτης γραμμής", δήλωσε ο καθηγητής Tran Tinh Hien, από τη μονάδα κλινικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση διαφορετικών φαρμάκων παράλληλα με την αρτεμισινίνη ή τη χρήση ενός συνδυασμού τριών φαρμάκων για να ξεπεραστεί η αντίσταση.

Απειλή

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην εξάλειψη της ελονοσίας, αλλά η ανάπτυξη αντοχής στα φάρμακα απειλεί την πρόοδο.

Το άλλο ζήτημα είναι πως εάν η αντίσταση εξαπλωθεί περαιτέρω και φθάσει στην Αφρική, όπου καταγράφεται το 90% των κρουσμάτων.

"Αυτό το εξαιρετικά ανθεκτικό στέλεχος είναι ικανό να εισβάλλει σε νέες περιοχές και να αποκτά νέες γενετικές ιδιότητες. Αυξάνει την τρομακτική προοπτική να εξαπλωθεί στην Αφρική, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας", δήλωσε ο καθηγητής Olivo Miotto από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου