Οι γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους θα πρέπει να προειδοποιούνται για μια κατάσταση που συνδέεται με χρόνιο πόνο και έντονη κόπωση, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών (BAAPS).

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε διαδικτυακά φόρουμ ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί ασθένειες εμφυτευμάτων στήθους, από τις οποίες υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία.

Οι χειρουργοί ζητούν τώρα περισσότερη έρευνα. Από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας έχει ανακοινωθεί πως παρακολουθεί το θέμα και θα ενεργήσει όπου απαιτείται.

Η ασθένεια εμφυτεύματος στήθους δεν αποτελεί επίσημη διάγνωση, αλλά μερικές γυναίκες αναφέρουν πως επέστρεψαν σε πλήρη υγεία έπειτα από την απομάκρυνση των εμφυτευμάτων τους.

Εκτιμάται πως στο Ηνωμένο Βασίλειο διενεργούνται ετησίως περισσότερες από ένα εκατομμύριο εμφυτεύσεις στήθους και οι χειρουργοί αναφέρουν πως οι περισσότεροι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αρκετές γυναίκες δήλωσαν στο πρόγραμμα Victoria Derbyshire ότι αντιμετώπισαν επιπλοκές για τις οποίες δεν είχαν προειδοποιήσει.

Συμπτώματα

Η γυμνάστρια Naomi Macarthur, 28 ετών, αποφάσισε να βάλει εμφυτεύματα στήθους το 2014, αλλά μέσα σε λίγες εβδομάδες είπε ότι άρχισε να υποφέρει τα πιο τρομακτικά συμπτώματα:

"Θυμάμαι να έχω έντονο πόνο στο στομάχι μου. Και η κούραση ήταν σαν να είχα τρέξει έναν μαραθώνιο. Το γράψιμο με ένα στυλό ήταν πολύ κουραστικό".

Με την πάροδο του χρόνου, αντιμετώπισε μία σειρά από συμπτώματα, όπως απώλεια μαλλιών, αλλεργίες και εξανθήματα.

Η κ. Macarthur, η οποία είναι από το Μπράιτον, είπε στους γιατρούς ότι σε κάποιο στάδιο της διαγνώστηκε με λύκο. Πέρυσι, ανακάλυψε την ασθένεια εμφυτεύματος στήθους και εντόπισε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης.

Αποφάσισε να αφαιρέσει τα εμφυτεύματά της και δήλωσε πως, μέσα σε λίγες μέρες, τα συμπτώματα που είχαν επηρεάσει τη ζωή της για τέσσερα χρόνια άρχισαν να εξαφανίζονται.

"Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο εκπληκτικό αισθάνομαι και πώς επέστρεψα", εξήγησε. "Είναι τρελό."

Ανοσοποιητικό

Χειρουργός που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σχολίασε στο BBC πως τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ασθενείς σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό σύστημα και περιλαμβάνουν κόπωση, θωρακικό πόνο, απώλεια μαλλιών, πονοκεφάλους, ρίγη, φωτοευαισθησία, χρόνιο πόνο, ομίχλη στον εγκέφαλο και διαταραχή του ύπνου.

Η γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Naveen Cavale, δήλωσε: "Όσον αφορά ορισμένους από τους ασθενείς μου, η ασθένεια εμφυτεύματος στήθους είναι πολύ πραγματική και δεν έχω κανένα λόγο να τις αμφισβητήσω".

Ο πλαστικός χειρουργός BAAPS Nora Nugent ανέφερε πως οι χειρουργοί θα πρέπει να προειδοποιούν τους ασθενείς για τη νόσο εμφυτευμάτων μαστού".

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) - ο οργανισμός ρύθμισης των Φαρμάκων - έχει αρχίσει να ερευνά τη νόσο εμφυτεύματος στήθους.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας