Σύμφωνα με την αναφορά για τις λοιμώδεις νόσους στο περιοδικό Lancet, το εμβόλιο πέτυχε ισχυρή ανοσοαπόκριση στους περισσότερους συμμετέχοντες.

Ο αριθμός των ασθενειών από „Middle East Respiratory Syndrome“ (MERS) έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη περιγραφή του το 2012, ωστόσο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ασθένησαν 2.442 άτομα από MERS, ένα σύνδρομο που αρχίζει με συμπτώματα γρίπης, αλλά εξελίσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας και οι πιθανότητες επιβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω από την νεφρική ανεπάρκεια. Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 36%.

Εφόσον δεν υπάρχει επί του παρόντος αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για μολύνσεις από κοροναϊό MERS, οι ελπίδες βασίζονται στην ανάπτυξη εμβολίου. Το πιο προηγμένο, είναι ένα εμβόλιο DΝΑ που αναπτύχθηκε από την GeneOne Life Science, στην Σεούλ.

Σε ένα εμβόλιο δεν εμβολιάζεται το ίδιο το παθογόνο ή τα συστατικά του, αλλά τα γονίδια του. Αυτά πρέπει να απορροφηθούν από ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια δρουν ως παραγωγοί αντιγόνων κατά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται.

Στο εμβόλιο GLS-5300, τα μυϊκά κύτταρα χρησιμεύουν ως παραγωγοί εμβολίων. Το εμβόλιο απαιτεί έγχυση σε μυ. Προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσληψη εντός των μυϊκών κυττάρων, η ένεση λαμβάνει χώρα μαζί με μια ρευστή ροή, η οποία καθιστά βατές προσωρινά τις κυτταρικές μεμβράνες.

Αυτή η ενδομυϊκή ηλεκτροδιάτρηση δεν είναι εντελώς ανώδυνη. Ο πόνος και η ένταση στο σημείο της ένεσης συγκαταλέγονταν στα πιο συνηθισμένα παράπονα που ανέφεραν οι 25 συμμετέχοντες σε μια ανοιχτή μελέτη Φάσης 1.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε 3 περιπτώσεις και η δόση αυξήθηκε σε 3 στάδια στα 6 mg κατά τη διάρκεια της μελέτης. Σοβαρές επιπλοκές, δεν εμφανίστηκαν σύμφωνα με τον Kayvon Modjarrad από το Walter Reed Army Institute of Research στο Silver Spring/Maryland, που διεξήγαγε την μελέτη.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας