Λέγοντας ψέματα σε κάποιον, γίνεται πιο δύσκολο το να καταλάβεις τις σκέψεις και τα αισθήματα του συγκεκριμένου ατόμου. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από νέα μελέτη, με θέμα “τις ακούσιες συνέπειες της ανέντιμης συμπεριφοράς”.

Η αντίληψη του πόνου, της χαράς του άλλου αποκαλείται “ενσυναίσθηση” και μας βοηθά να νιώσουμε το τι αισθάνεται ο άλλος. Αυτός είναι συχνά και ο λόγος για τον οποίο επιλέγουμε να κάνουμε καλές πράξεις: η έκδηλη ικανοποίηση που νιώθει και εκπέμπει ο λήπτης της πράξης…

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν η ενσυναίσθηση και η ηθική συμπεριφορά είναι το ίδιο πράγμα και ποια είναι τελικά η σχέση μεταξύ ανέντιμων πράξεων και συναισθηματικών εμπειριών.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ashley E. Hardin, εξέτασε εάν οι ανήθικες ή ανέντιμες πράξεις επηρεάζουν την “ενσυναίσθητη ακρίβεια” ή την ικανότητα να διαβάζουμε τα συναισθήματα ενός άλλου προσώπου.

Ο Hardin και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η ανέντιμη στάση μπορεί “να βλάψει τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέσω ενός συγκεκριμένου καναλιού: της ικανότητας να ανιχνεύουμε τα συναισθήματα των άλλων”.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Experimental Psychology”.

Σχέση

Η Hardin και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν οκτώ μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.500 άτομα.

Κατέληξαν, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια “αιτιακή σχέση” μεταξύ της ανέντιμης συμπεριφοράς ενός ατόμου και της ικανότητάς του να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα κάποιου άλλου ατόμου. Το ψέμα και η εξαπάτηση καθιστούν τους ανθρώπους λιγότερο ικανούς να “διαβάσουν” με ακρίβεια τα συναισθήματα του άλλου.

Η ομάδα διαπίστωσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι που είναι πιο επιρρεπείς σε ανέντιμη συμπεριφορά είναι λιγότερο πιθανό να ορίσουν τους εαυτούς τους σε στενή σχέση με συγγενείς ή φίλους τους.

Πηγές:
Medical News Today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"