Οι έγκυες με διαβήτη διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να χάσουν το μωρό τους σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογικές τιμές σακχάρου.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, οι οποίοι εξέτασαν τα αρχεία περίπου 4.000 μητέρων.

Από την αξιολόγηση των δεδομένων διαπίστωσαν πως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε εγκύους διαβητικούς ήταν ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για απώλεια του κυήματος.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των διαβητικών γυναικών. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, πως ένας στους τρεις θανάτους εμβρύων καταγράφηκε προς το τέλος της κύησης.

Ο δρ Sharon Mackin που πραγματοποίησε τη μελέτη, δήλωσε: "Είναι ζωτικής σημασίας να βρούμε, ως επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της γόνιμης ηλικίας τους.

Να μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν το βάρος και το σάκχαρο του αίματος, ώστε κατά την εγκυμοσύνη να είναι καλύτερα προετοιμασμένες και να μειώνεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων”.

Συμβουλευτική

Σύμφωνα με τον κ. Mackin, είναι σημαντικό οι γυναίκες με διαβήτη να έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος και να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη συμβουλευτική, ακόμη και αν δεν προγραμματίζουν αμέσως την εγκυμοσύνη:

“Οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με διαβητολογικό κέντρο, μόλις λάβουν θετικό τεστ εγκυμοσύνης ώστε να τους δούμε και να τους υποστηρίξουμε νωρίς”.

Πηγές:
BBC Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο