Μια εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας επιτάχυνε την ανίχνευση μιας δυνητικά μοιραίας κατάστασης για τους νεφρούς σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Το προσωπικό περιγράφει την τεχνολογία ως "δυναμικό διάσωσης", παρέχοντας διαγνώσεις σε λεπτά, αντί για ώρες.

Η οξεία νεφρική βλάβη προκαλείται από σοβαρές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σηψαιμίας και επηρεάζει ένα στα πέντε άτομα που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση είναι πιο κοινή στους ηλικιωμένους ασθενείς και, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να επηρεάσει άλλα όργανα.

Πρόκειται για μία επιπλοκή, η οποία προκαλεί ετησίως περίπου 100.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια μελέτης στο Royal Free Hospital του Λονδίνου, οι γιατροί και οι νοσηλευτές έλαβαν προειδοποιητικά σήματα, μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, κατά μέσο όρο 14 λεπτά, όταν οι αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών έδειξαν την κατάσταση.

Σε άλλες συνθήκες, αυτό θα χρειαζόταν αρκετές ώρες.

Γραφήματα

Το νέο σύστημα προειδοποίησης, γνωστό ως "Streams", αναπτύχθηκε από το Royal Free, με τη βοήθεια της εταιρείας τεχνολογίας DeepMind.

Στέλνει τα αποτελέσματα απευθείας στους κλινικούς ιατρούς, με τη μορφή εύχρηστων γραφημάτων.

Μια από τις εξετάσεις αίματος αναζητεί υψηλά επίπεδα της κρεατινίνης, η οποία - υπό  φυσιολογικές συνθήκες - φιλτράρεται από τα νεφρά.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με άλλους δείκτες αίματος που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών.

Πηγές:
BBC Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024