Η βιταμίνη Α είναι μια θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας. Μπορεί, όμως, η λήψη της να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος; Μια νέα μελέτη επιχειρεί να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης Α και του μειωμένου κινδύνου.

Μια ισορροπημένη διατροφή απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη πρόσληψη βιταμινών που είναι απαραίτητες για την υγεία.

Μια βιταμίνη που χρειάζονται οι άνθρωποι για να παραμείνουν υγιείς, είναι η βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη και την υγεία των ματιών, την αναπαραγωγική υγεία και την υγεία του δέρματος.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, όπως τα αυγά και το κοτόπουλο, η γαλοπούλα ή το βοδινό συκώτι. Η βιταμίνη Α ζωικής προέλευσης ονομάζεται ρετινόλη.

Αυτή η βιταμίνη βρίσκεται και σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με τις μορφές βήτα καροτίνης, άλφα καροτένιου και βήτα κρυπτοξανθίνης. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά που είναι καλές πηγές βιταμίνης Α είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το καλαμπόκι, το κολοκυθάκι, η κολοκύθα, το μπρόκολο, τα βερίκοκα και η παπάγια, για να αναφέρουμε λίγα.

Οι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν τη λήψη βιταμίνης Α λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής, αν και οι ενήλικοι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 900 μικρογραμμάρια αυτής της βιταμίνης την ημέρα και οι ενήλικες γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 700 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να συμβάλλει στο να διατηρηθεί το δέρμα νεανικό. Παρέμενε, όμως, ασαφές το εάν η βιταμίνη μπορεί να προσφέρει οποιεσδήποτε περαιτέρω οφέλη για την υγεία του δέρματος.

Κίνδυνος

Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής Warren Alpert, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Σεούλ, διερεύνησε το εάν η πρόσληψη βιταμίνης Α θα μπορούσε επηρεάσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση μίας από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου του δέρματος. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Dermatology".

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 75.170 γυναίκες (με μέση ηλικία 50,4 ετών) που συμμετείχαν στη μελέτη και στοιχεία από 48.400 άνδρες (μέσης ηλικίας 54,3 ετών).

Οι επιστήμονες βρήκαν πως οι συμμετέχοντες που βρίσκονταν στο ανώτερο άκρο του φάσματος, όσον αφορά την πρόσληψη βιταμίνης Α, φαινόταν να έχουν μικρότερο κίνδυνο δερματικού καρκίνου.

Πηγές:
Medical News Today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας