Ερευνητές ανακάλυψαν σχέση μεταξύ τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην παιδική ηλικία και υψηλότερης πνευμονικής λειτουργίας σε έφηβες σε σύγκριση με αγόρια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology, εξέτασε τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία έως τη νεανική και πνευμονικής λειτουργίας σε εφήβους. Πραγματοποιήθηκε  σε 2.300 αγόρια και κορίτσια που συμμετείχαν στην Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC).

Η Judith Garcia Aymerich του  Barcelona Institute for Global Health δήλωσε ότι η μεγάλη εμφάνιση σωματικής αδράνειας που παρατηρείται σε παιδιά είναι ανησυχητική. Στον πληθυσμό αποτελεί παράγοντα που θα μπορούσε να έχει σημαντική επίπτωση στη λειτουργία των πνευμόνων.

Η σωματική δραστηριότητα καταγραφόταν με αισθητήρα Actigraph σε περίοδο 7 ημερών στις ηλικίες 11, 13 και 14 και η πνευμονική λειτουργία αναλύθηκε με σπιρομέτρηση στην ηλικία των 8 και 15.

Οι γονείς των παιδιών, επίσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για δημογραφικά, κοινωνικά, ψυχολογικά στοιχεία και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Η Celina Roda, του ISGlobal δήλωσε ότι κορίτσια με μέτρια και υψηλή δραστηριότητα είχαν υψηλότερη εκπνευστική ικανότητα  σε σχέση με κορίτσια με χαμηλή σωματική δραστηριότητα.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε τέτοια σχέση σε αγόρια.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι λιγότερο από το 7% των παιδιών πέτυχε το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που συνιστά ο ΠΟΥ.

 

Πηγές:
International Journal of Epidemiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]