Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, ενώ η κατανάλωση πουλερικών μπορεί ενδεχομένως να είναι προστατευτική έναντι της νόσου.

Ο Dale P. Sandler, του National Institute of Environmental Health Sciences, δήλωσε ότι το κόκκινο κρέας έχει χαρακτηριστεί πιθανόν καρκινογόνο. Η έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις ότι η κατανάλωσή του μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, ενώ τα πουλερικά συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, επιστήμονες ανέλυσαν πληροφορίες για την κατανάλωση διαφόρων ειδών κρέατος και μεθόδων μαγειρικής του σε 42.012 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 7.6 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 1.536 διηθητικοί καρκίνοι διαγνώστηκαν. Φάνηκε πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου στο μαστό- γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με γυναίκες που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα.

Η αυξημένη κατανάλωση πουλερικών συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο διηθητικού καρκίνου στο μαστό-γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές με την χαμηλότερη κατανάλωση.

Ο καρκίνος στο μαστό μειώθηκε ακόμα περισσότερο σε γυναίκες που αντικατέστησαν το κρέας με πουλερικά.

 

Πηγές:
National Institute of Environmental Health Sciences

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προχωρημένες επαφές για πώληση της Innovis Pharma
Πρώτη προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχιάτρους του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ)
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου