Απελευθερωμένες από κάθε ντροπή, αμηχανία ή οποιοδήποτε άλλο δυσάρεστο συναίσθημα μπορούν και πρέπει να νιώθουν οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή όταν επιθυμούν να εμφανιστούν στην παραλία με μαγιό. Στο εμπόριο διατίθεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων, ειδικά σχεδιασμένων μπικίνι, ολόσωμων και αθλητικών μαγιό, με πλήθος σχεδίων και χρωμάτων που καλύπτουν κάθε ανάγκη τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουν την απόφαση ότι θα περάσουν τις διακοπές τους στη θάλασσα και να αφιερώσουν λίγο χρόνο για την ανεύρεση του κατάλληλου για αυτές μαγιό, ό,τι δηλαδή έκαναν και πριν τη θεραπεία του καρκίνου.

«Το κολύμπι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι ένας καταπληκτικός τρόπος ήπιας εκγύμνασης του σώματος για τις γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού, είτε πριν από τη θεραπεία του είτε μετά από αυτήν. Μια δροσερή βουτιά στα καθαρά νερά των υπέροχων θαλασσών μας προσφέρει επίσης χαλάρωση από το στρες που βιώνουν από τη στιγμή της διάγνωσης και για αρκετά χρόνια μετά, καθώς και ψυχική ανάταση που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη θετική έκβαση της θεραπείας», σημειώνει η ειδική στην ογκολογική χειρουργική και πλαστική αποκατάσταση μαστού Δρ. Παρασκευή Λιάκου.  «Είναι κατανοητό, ωστόσο, ότι η εμπειρία είναι τραυματική και η αλλαγή του σώματος μπορεί να τρομάζει. Αρκετές νιώθουν ανασφαλείς, γιατί δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα και ποιες επιλογές υπάρχουν. Πρέπει, όμως, να συλλογιστούν ότι το στήθος δεν είναι το μοναδικό σωματικό χαρακτηριστικό που κάνει τις γυναίκες να αποπνέουν θηλυκότητα, καθώς η τελευταία είναι έκφραση ενός συνόλου φυσικών και πνευματικών χαρακτηριστικών, που καμιά επέμβαση δεν μπορεί να τους στερήσει. Για αυτό και καμία έκφανση της ζωής, όπως η απόλαυση μιας καλοκαιρινής βουτιάς και η ραστώνη στην παραλία, δεν πρέπει να αποφεύγεται, ούτε καν όταν αποφασίσουν να μην προχωρήσουν σε ανακατασκευή του μαστού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στυλ μαγιό που μπορούν να τις βοηθήσουν να νιώσουν άνετα, ακόμη και όταν έχουν υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή», συμπληρώνει.

Η ψυχολογία τους κατά την επιλογή του μαγιό δεν διαφέρει άλλωστε πολύ από εκείνη της μεγάλης πλειονότητας των γυναικών όταν βρίσκονται μπροστά στον καθρέφτη του δοκιμαστηρίου. Οι περισσότερες είναι αμήχανες, αλλά παλεύουν να βρουν εκείνο που θα αναδεικνύει τα «δυνατά» τους σημεία και θα τα εξισορροπεί με τις «ατέλειες» στο σώμα τους. Η διαφορετικότητα και όχι η τελειότητα, είναι που τροφοδοτεί την αισθητική, γιατί η τελειότητα δεν υπάρχει.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που σχεδιάζουν μαγιό ειδικά για γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ή ογκεκτομή, η οποία επίσης αφήνει παραμορφώσεις στο μαστό. Ορισμένα έχουν υψηλότερα ντεκολτέ και ανοίγματα στο μανίκι, για να κρύβουν τα σημάδια. Έχουν επίσης ενσωματωμένες θήκες στο σουτιέν όπου τοποθετούνται οι προθέσεις για όσες δεν έχουν προχωρήσει σε ανακατασκευή μαστού. Για εκείνες που δεν βρίσκουν μαγιό ειδικά κατασκευασμένο για τέτοιες περιπτώσεις που να ικανοποιεί την αισθητική τους, υπάρχει και η λύση της προσθήκης μιας θήκης στο εσωτερικό του στηθόδεσμου ενός οποιουδήποτε μαγιό. Ακόμα κι αν υπάρχει χρέωση για αυτήν την τροποποίηση, μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική λύση, που αξίζει τη δαπάνη.

Για την επιλογή του σχεδίου οι γυναίκες καλό είναι να λαμβάνουν υπόψη τους ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό και οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε όλες, ενώ ποικίλλει και η αισθητική και ο τρόπος που χτίζει κάθε γυναίκα την εικόνα της. Για παράδειγμα, τα μπικίνι που έχουν βολάν στο στήθος είναι ιδανικά για όσες έχουν μικρό επίπεδο στήθος ή βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανακατασκευής. Το επιπλέον ύφασμα και τα μανίκια καλύπτουν τυχόν εξογκώματα ή ανομοιότητες ενώ προσθέτουν κίνηση και όγκο. Το ίδιο ισχύει και για τα μαγιό που μοιάζουν με φορέματα. Τα ψηλόλαιμα μαγιό προσφέρουν ευρεία κάλυψη και είναι ιδανικά για όσες έχουν εμφυτεύματα ή προθέσεις. Τα ολόσωμα και τα tankini προσφέρουν μεγαλύτερη κάλυψη, αλλά και προστασία από τον ήλιο. Τα μπικίνι αθλητικού στυλ είναι ιδανικά για όσες έχουν εμφυτεύματα. Καλή επιλογή για αυτές είναι και τα ολόσωμα αθλητικά μαγιό. Πολύ κολακευτικά και σέξι είναι εκείνα με έναν ανοιχτό ώμο και βολάν και όσα έχουν μανίκια από βολάν που τοποθετούνται στους ώμους σαν στράπλες. Φυσικά, η εμφάνιση μπορεί να ολοκληρωθεί με ένα φόρεμα/παρεό, το οποίο προσφέρει κάλυψη αλλά και προστασία από τον ήλιο. Γενικά, τα μαγιό με πριντ, έντονες λεπτομέρειες, ιδιαίτερο σχεδιασμό και αξεσουάρ αποσπούν την προσοχή.

Όπως σημειώνει η Δρ. Λιάκου, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η αρχική  επιλογή του μαγιό να κατευθύνεται από ορισμένες αρχές. Σημαντικότερη είναι η προστασία του χειρουργημένου μαστού, είτε πρόκειται για διατήρηση αυτού με χρήση τεχνικών ογκοπλαστικής είτε για μαστεκτομή και αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης. Και στις δύο περιπτώσεις, η σωστή στήριξη του μαστού μέσα στο στηθόδεσμο του μαγιό είναι σημαντική για τη διατήρηση του αισθητικού αποτελέσματος της επέμβασης ενώ εξασφαλίζει την άνεση και την αποφυγή πόνου για την ασθενή. Εξίσου σημαντική είναι η επιλογή των υλικών, ώστε να μην προκαλούν ερεθισμούς, ειδικά στις περιοχές των χειρουργικών τομών και να μην τραυματίζουν το μαστό. Τέλος, η σωστή υγιεινή με την αποφυγή πολύωρης χρήσης του μαγιό μετά το μπάνιο και η συχνή καθαριότητα μειώνουν τους κινδύνους λοιμώξεων. 

Από την άλλη, για όσες γυναίκες χρησιμοποιούν προθέσεις, υπάρχει η επιλογή της αγοράς μιας πρόθεσης ειδικά για κολύμβηση, η οποία είναι παρόμοια με τη συμβατική, αλλά σημαντικά ελαφρύτερη. Ενώ οι προθέσεις που επιλέγονται για καθημερινή χρήση είναι βαριές ώστε να διατηρούν την ισορροπία και να αποφεύγονται οι μυοσκελετικοί πόνοι στην πλάτη και τον αυχένα, για την κολύμβηση είναι πιο εξυπηρετικές εκείνες που κατασκευάζονται από καθαρή σιλικόνη, που έχουν λιγότερο πυκνή σύνθεση και σχεδιασμό με ραβδώσεις που επιτρέπει  στο νερό να ρέει φυσικά. Άλλες εφαρμόζονται στη θήκη του στηθόδεσμου και άλλες άμεσα στο δέρμα με κόλλα για μια πιο φυσική κίνηση. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι οι γυναίκες να συζητούν οποιαδήποτε επιλογή με τον χειρουργό τους, είτε αυτό αφορά στην απόφασή τους να κολυμπήσουν, είτε στην επιλογή μαγιό ή πρόθεσης, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις και να απολαύσουν ακίνδυνα τις διακοπές τους», συμβουλεύει η Δρ. Παρασκευή Λιάκου.

Βέβαια, εάν η βόλτα για ψώνια και η δοκιμή μαγιό ή πρόθεσης για κολύμβηση στα φυσικά καταστήματα δεν αποτελεί επιλογή, υπάρχουν και ηλεκτρονικά καταστήματα με ευνοϊκές και ευέλικτες πολιτικές επιστροφής, που επιτρέπουν τη δοκιμή στην άνεση του σπιτιού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης