Ένας ευγενικός γιατρός με κατανόηση θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε ασθενείς με διαβήτη, αναφέρει νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς είχαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν ο γιατρός τους, τους έδειχνε ενσυναίσθηση.

Η έρευνα περιέλαβε 628 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στη Βρετανία. Ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για το επίπεδο ενσυναίσθησης του γιατρού.

Σε διάρκεια 10 ετών, ποσοστό 19% των ασθενών είχαν γεγονός καρδιοπάθειας και 21% πέθαναν από ποικιλία αιτίων περιλαμβανομένων καρδιακής προσβολής και καρκίνου.

Όσοι ανέφεραν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση από τον γιατρό τους το χρόνο μετά τη διάγνωση διαβήτη είχαν 40% έως 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν γιατρό με ενσυναίσθηση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Annals of Family Medicine.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Hajira Dambha-Miller του  University of Cambridge, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα πιο ανθρώπινα στοιχεία περίθαλψης στην αρχή του διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να είναι σημαντικά στο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Πηγές:
Annals of Family Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα