Η λήψη ασπιρίνης μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε ορισμένες γυναίκες με καρκίνο στο μαστό, αναφέρει έρευνα.

Ερευνητές εικάζουν ότι το φάρμακο ενδεχομένως αλληλεπιδρά κατά τη διάρκεια μεθυλίωσης και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα που έδειξαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο μετάστασης και θανάτου σε επιζήσασες από καρκίνο μαστού.

Ο Tengteng Wang, ερευνητής του University of North Carolina δήλωσε ότι η χρόνια φλεγμονή είναι σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη πολλών ειδών καρκίνου, περιλαμβανομένου του μαστού.

Η ασπιρίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δεδομένου αυτού ενδείξεις ερευνών υποδεικνύουν ότι η λήψη της μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η έρευνα περιέλαβε στοιχεία 1.266 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού. Η θνησιμότητα από όλα τα αίτια αυξήθηκε κατά 67% σε γυναίκες που έλαβαν ασπιρίνη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για 6 εβδομάδες πριν τη διάγνωση. Αυτές επίσης είχαν το γονίδιο BRCA1.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο μαστού μειώθηκε κατά 22% έως 40% για γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ασπιρίνη και δεν είχαν το BRCA1 αλλά με γονίδια υποδοχέα προγεστερόνης και διάσπαρτα στοιχεία-1 γενικευμένης υπερμεθυλίωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας