Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η επίπτωση του καπνίσματος μπορεί να διατηρηθεί για μια δεκαετία τουλάχιστον μετά τη διακοπή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA και έδειξε ότι άνθρωποι που καπνίζουν περίπου 1 πακέτο την ημέρα για 20 χρόνια έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου για 10-15 χρόνια μετά τη διακοπή σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αρχίζει να μειώνεται  5 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος αλλά δηλώνουν ότι συνεχίζει να είναι υψηλός για πολύ περισσότερο.

Ο Dr. Thomas Cole, σημείωσε ότι σε επίπεδο πληθυσμού, η έρευνα δείχνει ότι μειώσεις στα καρδιαγγειακά που συνδέονται με πτώση των ποσοστών καπνίσματος σε χώρες όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ μπορεί να αναμένεται να καθυστερούν κατά 10-15 χρόνια και σε χώρες που το κάπνισμα φαίνεται να αυξάνεται όπως η Κίνα και η Ινδονησία τα ποσοστά της πάθησης αναμένεται να αυξάνονται για δεκαετίες στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 8,770 ανθρώπων μέσης ηλικίας 42,2 ετών. Το 56% ήταν γυναίκες, 5.308 υπήρξαν κάποτε καπνιστές και 2,371 κάπνιζαν πολύ.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται σημαντικά εντός 5 ετών από τη διακοπή του καπνίσματος αλλά παραμένει αυξημενος για 10-15 χρόνια μετά τη διακοπή και σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν. εμφανίζουν περισσότερα παραβλήματα υγείας αλλά το κάπνισμα φαίνεται να έχει ισχυρότερο ρόλο με βάση το πόσο διάστημα και πόσα τσιγάρα κάπνιζε κάποιος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα