Η ζωή στην πόλη μπορεί να είναι σκληρή για το νου και τις αισθήσεις, αλλά αν περνάμε λίγο χρόνο σε πάρκα με πράσινο μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να μειώσουμε το στρες, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ο Aaron Schwartz, του University of Vermont, δήλωσε ότι σε διάστημα 3 μηνών συνέλεξε tweets 4.688 χρηστών του Twitter πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από βόλτα στο πάρκο. Τα 160 πάρκα βρίσκονταν στο Σαν Φρανσίσκο.

Αναλύθηκαν 100.000 tweets με ηδονόμετρο, ένα είδος online λεξικού ευτυχίας που ταξινομεί τις λέξεις σύμφωνα με το περιχεόμενο ευτυχίας τους.

Η σύγκριση των tweets πριν και μετά το πάρκο, έδειξε ότι τα πάρκα προκαλούσαν ενίσχυση της διάθεσης παρόμοια με αυτή που παρατηρείται τα Χριστούγεννα, την ημέρα που τα επίπεδα ευτυχίας στο ηδονόμετρο φτάνουν σε κορύφωση.

Τα ενισχυμένα επίπεδα διάθεσης διατηρήθηκαν 1-4 ώρες.

Ορισμένα πάρκα φάνηκε να ενισχύουν τη διάθεση περισσότερο από άλλα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρνητικές εκφράσεις μειώθηκαν μετά από μια επίσκεψη στο πάρκο, καθώς και τα tweets  στα οποία υπήρχαν λέξεις σε πρώτο πρόσωπο όπως ‘’εγώ’’ ή ‘’εμένα’’. Και τα δυο υποδεικνύουν μετατόπιση προς μια πιο θετική και συλλογική νοοτροπία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό People and Nature.

Ειδικός επισήμανε, ότι η ενισχυμένη διάθεση μπορεί να συνδέεται με καλύτερη ποιότητα αέρα, ψυχική και συναισθηματική διέγερση από φυσική ομορφιά και την ανάγκη του ανθρώπου να αποτελεί μέρος της φύσης.

 

Πηγές:
People and Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’