Ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχει και Έλληνας επιστήμονας, ανακάλυψε πώς το καφέ λίπος μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, θα μπορούσε να οδηγήσει  σε νέα φάρμακα για τις παραπάνω παθήσεις.

Όταν ενεργοποιηθεί από κρύα θερμοκρασία το καφέ λίπος, χρησιμοποιεί το σάκχαρο και τα λιπαρά από το αίμα για να δημιουργήσει ζέστη.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το καφέ λίπος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον οργανισμό να φιλτράρει και να απομακρύνει τα αμινοξέα διακλαδιζόμενης αλυσίδας. Τα BCAA περιέχονται σε τροφές όπως τα αυγά, το κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το γάλα, αλλά και σε συμπληρώματα που χρησιμοποιούν ορισμένοι αθλητές και άνθρωποι που θέλουν να χτίσουν μυϊκή μάζα.

Σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις στο αίμα, αυτά τα αμινοξέα είναι αναγκαία για καλή υγεία. Σε υπερβολικές ποσότητες συνδέονται με διαβήτη και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με λίγο ή καθόλου καφέ λίπος έχουν μειωμένη ικανότητα καθαρισμού των BCAA από το αίμα τους και ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας και διαβήτη.

Ανακάλυψαν ότι νέα πρωτεΐνη, η SLC25A44, ελέγχει το ρυθμό με τον οποίο το καφέ λίπος καθαρίζει τα αμινοξέα από το αίμα και τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας και ζέστης.

Ο καθηγητής Λάμπρος Συντώσης, του Rutgers University-New Brunswick, δήλωσε ότι η έρευνα εξηγεί το παράδοξο ότι συμπληρώματα BCAA μπορούν πιθανόν να ωφελήσουν όσους έχουν ενεργό καφέ λίπος, όπως υγιείς, αλλά μπορεί να είναι αρνητικά για άλλους, όπως τους ηλικιωμένους, τους παχύσαρκους και ανθρώπους με διαβήτη.
 

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια