Η έκθεση σε τοξικές ρυπογόνες ουσίες συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, σύμφωνα με νέα διεθνή έκθεση. Η έρευνα με επικεφαλής τον Dr. Haidong Kan του Fudan University στην Κίνα ανέλυσε στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θνησιμότητα σε 652 πόλεις, σε 24 χώρες, και ανακάλυψε ότι αυξήσεις στους θανάτους συνδέονται με έκθεση σε σωματίδια PM10 και PM2.5 που εκλύονται από φωτιές ή δημιουργούνται μέσω ατμοσφαιρικής χημικής μετατροπής.

Ο Yuming Guo του Monash University, δήλωσε ότι δεν υπάρχει όριο για τη σχέση μεταξύ αιωρούμενων σωματιδίων και θνησιμότητας- ακόμα και χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου.

Ο καθηγητής Guo δήλωσε ότι η αρνητική επίδραση της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστή και αυξάνει τις ανησυχίες του κοινού για την τοξικότητα και την έκθεση σε αυτή.

Όσο πιο μικρά είναι τα αιωρούμενα σωματίδια, τόσο πιο εύκολα μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να απορροφήσουν περισσότερες τοξικές ουσίες προκαλώντας θάνατο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

 

 

 

 

 

 

Πηγές: New England Journal of Medicine.