Στα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια εφιστά την προσοχή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή τα νέα περιστατικά της νόσου που κατεγράφησαν την τελευταία εβδομάδα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένων κοινών  κουνουπιών. Καθώς  έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας περιστατικά της νόσου αναμένονται και τον επόμενο μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών. Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Οι εγκληματικές παραλείψεις σε επίπεδο πρόληψης τα προηγούμενα χρόνια άφησαν αθωράκιστη τη χώρα μας απέναντι σε σοβαρές υγειονομικές απειλές. Έτσι  φτάσαμε πέρσι να έχουμε κρούσματα  του ιού του Δυτικού Νείλου ακόμα και μέσα στην καρδιά της Αθήνας ενώ ο ιός έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και απειλεί ανθρώπινες ζωές. Είναι άμεση ανάγκη να καταρτιστεί ένα στοχευμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με  τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας. Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την Αττική απέναντι στις υγειονομικές απειλές.»

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια  τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

⎯ χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα

⎯ τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)

⎯ χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος

⎯ απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.

⎯ κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών

⎯ πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες

⎯ κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;