Νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition, από τον Dr. Robert D. Murray, στηρίζει επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο χυμός είναι μέρος υγιεινής διατροφής.

Η έκθεση σημειώνει ότι ισχυρισμοί ότι ο 100% χυμός μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με αύξηση βάρους στα παιδιά ή αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία δεν στηρίζονται από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που περιλαμβάνουν επισκοπήσεις και μετα-αναλύσεις.

Ο Dr. Robert Murray, δήλωσε ότι η νέα έκθεση ενθαρρύνει τους γονείς και άλλους καταναλωτές να εστιάσουν στη συνολική διατροφή ενός παιδιού πριν κρίνουν φρούτα ή ροφήματα ως καλά η κακά.

Ο  Dr. Murray δήλωσε ότι η κατανάλωση 100% χυμού φρούτων έχει πολλές θετικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής.  Όταν αφαιρείται από τη διατροφή ενός παιδιού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, ιδιαίτερα για πληθυσμούς χαμηλού εισοδήματος

Η έκθεση αναφέρει ότι ενώ οι χυμοί έχουν έλλειψη ινών διατηρούν την πλειοψηφία αυτών των ίδιων ουσιών που προάγουν την υγεία, βιοενεργά και φυτοχημικά, που περιέχει ολόκληρο το φρούτο.

Όσοι πίνουν χυμούς φρούτων έχουν επίσης καλύτερη ποιότητα διατροφής, καταναλώνουν περισσότερα ολόκληρα φρούτα, λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C, μαγνησίου, καλίου και ινών σε σχέση με όσους δεν πίνουν χυμούς.

Ο ειδικός δήλωσε, ότι συνδυασμός ολόκληρου φρούτου και χυμού είναι ο καλύτερος τρόπος για παιδιά και ενηλίκους να φτάσουν στις καθημερινές συνιστώμενες μερίδες φρούτων και να βελτιώσουν τη συνολική τους διατροφή. Μικρά παιδιά, συνήθως, είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές χυμών.

 

Πηγές:
Journal of the American College of Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου