Ερευνητές των University of Health Sciences, Medical Informatics and Technology και University of the Balearic Islands, επιβεβαιώνουν την αναλγητική επίδραση της κοινωνικής στήριξης-ακό α και χωρίς λεκτική ή σωματική επαφή.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν οι Stefan Duschek, Lena Nassauer, Casandra I. Montoro, Angela Bair και Pedro Montoya, δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Pain.

Οι ερευνητές  αξιολόγησαν την αίσθηση πόνου από πίεση σε 48 ετεροφυλόφυλα ζευγάρια. Ο κάθε συμμετέχων εξετάστηκε μόνος και με την παθητική παρουσία του συντρόφου του. Μετρήθηκε με ερωτηματολόγιο η ενσυναίσθηση.

Στην παρουσία συντρόφου, άντρες και γυναίκες έδειξαν υψηλότερη αντοχή στον πόνο και είχαν χαμηλότερη αξιολόγηση αισθητηριακού και συναισθηματικού πόνου όταν ασκούνταν πάνω τους ερέθισμα συνεχούς πίεσης.

Η ενσυναίσθηση του συντρόφου συνδεόταν θετικά με την αντοχή στον πόνο και αντίστροφα με την αισθητηριακή εμπειρία πόνου.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι, ακόμα και η παθητική παρουσία συντρόφου μπορεί να μειώσει τον πόνο κάποιου και η ενσυναίσθηση μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει εμπόδιο για τη συναισθηματική  δυσφορία σε οδυνηρό ερέθισμα, σημειώνει ο καθηγητής Professor Stefan Duschek του UMIT.

Πηγές:
Scandinavian Journal of Pain.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις