Η κατοχή κατοικίδιου μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε πιο υγιή καρδιά, ιδιαίτερα αν το κατοικίδιο είναι σκύλος, αναφέρει η πρώτη ανάλυση στοιχείων της έρευνας Kardiozive Brno 2030.

Η έρευνα εξετάζει τη σχέση των ιδιοκτητών κατοικιδίων-ιδιαίτερα των σκύλων- με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes. Πρώτα καθόρισε την υγεία και κοινωνικο-οικονομικές πληροφορίες 2.000 ανθρώπων από την Τσεχία, από τον Ιανουάριο 2013 έως τον Δεκέμβριο 2014.

Στην αξιολόγηση του 2019, η έρευνα εξέτασε 1.769 ανθρώπους χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας και τους βαθμολόγησε με βάση τις 7 ιδανικές συμπεριφορές και παράγοντες υγείας: ΔΜΣ, διατροφή, άσκηση, κάπνισμα, αρτηριακή πίεση, γλυκόζη αίματος και ολική χοληστερόλη.

Η έρευνα συνέκρινε σκορ καρδιαγγειακής υγείας ιδιοκτητών σκύλων με όσους δεν είχαν κατοικίδια.

Στη συνέχεια συνέκρινε ιδιοκτήτες σκύλων με ιδιοκτήτες άλλων ζώων και όσους δεν είχαν στην κατοχή τους κατοικίδια.

Ο Andrea Maugeri,  του University of Catania, δήλωσε ότι γενικά άνθρωποι που είχαν κατοικίδιο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, καλύτερη διατροφή και σάκχαρο στο ιδανικό επίπεδο.  Μεγαλύτερα είναι τα οφέλη από την κατοχή κατοικίδιου για όσους έχουν σκύλο, άσχετα από ηλικία, φύλο και μορφωτικό επίπεδο.

Η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ κατοχής σκύλου και καρδιακής υγείας.

Ο Dr. Maugeri δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν, να σώσουν ή να αγοράσουν κατοικίδιο ως πιθανή μέθοδο βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας, αν η κατοχή τους τους οδηγεί σε πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Ο Francisco Lopez-Jimenez, της  Mayo Clinic στο Rochester, δήλωσε ότι το να έχει κάποιος σκύλο μπορεί ενδεχομένως να τον ωθεί να βγαίνει έξω, να κινείται και να παίζει μαζί του τακτικά. Επίσης, η κατοχή σκύλου έχει συνδεθεί με καλύτερη ψυχική υγεία σε άλλες έρευνες και μικρότερο αίσθημα  κοινωνικής απομόνωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα