Ερευνητές του Queen's University Belfast ανέπτυξαν εξέταση αίματος που μπορεί ενδεχομένως να εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών μέχρι 2 χρόνια πριν τις τρέχουσες μεθόδους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταυτόχρονη παρουσία 4 πρωτεϊνών δείχνει την πιθανότητα ύπαρξης επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών.

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους βιοδείκτες, οι ερευνητές στη συνέχεια  ανέπτυξαν εξέταση που σύμφωνα  με τις αρχικές έρευνες μπορεί ενδεχομένως να εντοπίσουν τον καρκίνο ωοθηκών μέχρι 2 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις υπάρχουσες εξετάσεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από συνεργασία των University of New South Wales Australia, University of Milan, University of Manchester και University College London.

Δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer, αφορά την ανάλυση δειγμάτων αίματος 80 γυναικών σε διάστημα 7 ετών.

Ο ερευνητής Dr. Bobby Graham του Queen's University Belfast, πρώτα ανακάλυψε ότι η ύπαρξη των βιοδεικτών θα επέτρεπε στους ερευνητές  να εντοπίσουν τον καρκίνο  και στη συνέχεια ανέπτυξαν τεστ για τον εντοπισμό των βιοδεικτών κάνοντας το τεστ σχετικά απλό.

Ο αλγόριθμος που σχεδιάστηκε θα εξετάζει το δείγμα αίματος και θα εντοπίζει μη φυσιολογικά επίπεδα των πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά και η μέθοδος θα δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο δείγμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού