Αν κάποιος βλέπει θετικά τη ζωή μπορεί ενδεχομένως να έχει αυξημένες πιθανότητες να φτάσει σε μεγάλη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα για την αισιοδοξία και τη μακροζωία σε 70.000 γυναίκες και 1.400 άντρες.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων αισιοδοξίας και χαμηλότερων επιπέδων χρόνιων νόσων και πρόωρου θανάτου.

Η Lewina Lee, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι είναι πιο πιθανό να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία (85 ετών και άνω).

Σε σύγκριση με τους λιγότερο αισιόδοξους, οι πιο αισιόδοξοι άντρες και γυναίκες είχαν 50% έως 70% περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σε προχωρημένη ηλικία.

Ήταν επίσης κατά 11% έως 15% πιο πιθανό να ζουν γενικά περισσότερο.

Η αισιοδοξία ήταν επίσης ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για μακροζωία, άσχετα από τις συνήθειες κάποιου όσον αφορά το κάπνισμα, το αλκοόλ, την άσκηση, τη διατροφή και τα συχνά τσεκ απ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να δείξουν τρόπο προς νέες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύουν την αισιοδοξία και να παρατείνουν τη ζωή, όπως ο διαλογισμός και ορισμένα προγράμματα ψυχικής υγείας.

Οι γυναίκες ήταν 58 έως 86 ετών όταν αξιολογήθηκαν οι συνήθειες υγείας, η υγεία και η αισιοδοξία τους και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.

Οι άντρες ήταν 41 έως 90 ετών όταν αξιολογήθηκαν και παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια.

Τα αποτελέσματα για τα 2 φύλα ήταν περίπου τα ίδια. Όσο πιο αισιόδοξος ήταν κάποιος τόσο περισσότερες πιθανότητες είχε να ζήσει περισσότερο και να φτάσει σε μεγάλη ηλικία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα