Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι κατανόησαν γιατί άνθρωποι με ΔΕΠΥ είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα.

Ατυχήματα, αυτοκτονία και χρήση ουσιών παίζουν ρόλο και ψυχικά προβλήματα ενισχύουν αυτούς τους παράγοντες, αναφέρει έρευνα του Karolinska Institute.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Σουηδία, μεταξύ 1983 και 2009. Από αυτούς, 3,2% διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν υψηλότερος στους ενηλίκους με τη διαταραχή σε σχέση με τα παιδιά με αυτήν και όσοι διαγνώστηκαν αργότερα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους διαγνώστηκαν νωρίτερα.

Τραυματισμοί και αυτοκτονίες ήταν τα κύρια αίτια θανάτου σε ανθρώπους με ΔΕΠΥ (35.8% και 31.4%, αντίστοιχα, από τους 414 θανάτους σε αυτή την ομάδα).

Διαταραχές χρήσης ουσιών συνέβαλαν ουσιαστικά στον κίνδυνο θανάτου λόγω αυτοκτονίας, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου λόγω ατυχημάτων ήταν εμφανής μόνο σε όσους δεν είχαν ψυχικές παθήσεις.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι παθήσεις που εκδηλώθηκαν νωρίς, όπως ο αυτισμός, συνδέονταν πιο ισχυρά με πρόωρο θάνατο λόγω φυσικών αιτίων, ενώ ψυχικά θέματα που εκδηλώθηκαν πιο αργά, όπως διαταραχές χρήσης ουσιών συνδέονταν πιο ισχυρά με τον θάνατο λόγω μη φυσιολογικών αιτίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.

Πηγές:
JAMA Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια