Η προσωπικότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ανθρώπου, καθώς επιδρά σε πολλές πλευρές της καθημερινότητάς του, από τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις έως την ψυχική και σωματική ευεξία.

Η γνωστή πεποίθηση είναι πως η προσωπικότητα σχηματίζεται νωρίς.

Ωστόσο, νέα επισκόπηση του University of Chicago που δημοσιεύτηκε στο Psychology Bulletin, ρίχνει φως στο θέμα.

Ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από 200 έρευνες σε αγωγές ψυχικής υγείας, από φάρμακα έως ψυχοθεραπεία.

Αν και οι αλλαγές στην προσωπικότητα δεν ήταν ο άμεσος στόχος των ερευνών, αποκαλύφτηκαν όταν αναλύθηκε η επίδραση των αγωγών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορούν να αλλάξουν-και αλλάζουν προς το καλύτερο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι συμμετέχοντες άρχισαν θεραπεία επηρέασαν το πόσο βαθιές ήταν οι αλλαγές στην προσωπικότητά τους.

Για παράδειγμα, άνθρωποι που αναζητούσαν βοήθεια για θέματα συναισθηματικής σταθερότητας (όπως άγχος ή διαταραχές προσωπικότητας) και όσοι επιθυμούσαν να είναι λιγότερο εσωστρεφείς, είχαν τις βαθύτερες αλλαγές.

Άνθρωποι που χρειάζονταν βοήθεια για διατροφικές διαταραχές ή χρήση ουσιών είχαν τη μικρότερη αλλαγή, αν και οι ερευνητές δεν προσδιόρισαν την αιτία.

Ένας παράγοντας που είχε μικρότερη σημασία ήταν το είδος θεραπείας που χρησιμοποιούσε ένας συμμετέχων-δεν οδηγούσε σε μεγαλύτερες αλλαγές μια προσέγγιση έναντι άλλης.

Άλλο εύρημα ήταν ότι ορισμένοι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν αποτελέσματα μετά από 2 εβδομάδες και οι πιθανότητες ήταν ουσιαστικές και μακράς διάρκειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management