Σύμφωνα με έκθεση, η παγκόσμια αγορά του παχύρρευστου υγρού ανήλθε σε 252 εκατομμύρια δολάρια το 2018 και αναμένεται να φθάσει τα περίπου 471 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σημειώνοντας ετήσια άνοδο κατά 8,1% μεταξύ 2019 και 2026.

Το τζελ Aloe vera παρασκευάζεται από το ομώνυμο φυτό , το οποίο βρίσκεται κυρίως στην Αραβική Χερσόνησο και σε άλλες τροπικές περιοχές. Καλλιεργείται κυρίως για γεωργικούς και ιατρικούς σκοπούς, καθώς περιέχει αντιμυκητιακές και ενυδατικές ιδιότητες.

Η παγκόσμια αγορά αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, λόγω των πολυάριθμων χρήσεων και εφαρμογών του τζελ στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, εξαιτίας των θρεπτικών ιδιοτήτων που διαθέτει. Επιπλέον, το τζελ εμφανίζεται να έχει αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ δρα και ως ρυθμιστικός παράγοντας για τα μαλλιά διατηρώντας το επίπεδο pH του τριχωτού. Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα ενισχύουν τις εφαρμογές του θαυματουργού παχύρευστου υγρού από τις βιομηχανίες καλλυντικών και προσωπικής υγιεινής. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές που πωλείται μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Εκτός από τη πηκτή μορφή, διατίθεται σε συμπυκνώματα, ποτά, κάψουλες και σκόνη. Το τζελ και τα ποτά που περιέχουν aloe vera αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον, λόγω των διατροφικών πλεονεκτημάτων τους και της εύκολης κατανάλωσης τους.

Η Aloe Vera ανάλογα με την επεξεργασία της χωρίζεται στη συμβατική και στην οργανική. Η πρώτη έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή στην αγορά, χάρη στις απλές μεθόδους παρασκευής της και στη χαμηλή τιμή της. Η οργανική από την άλλη πλευρά σημείωσε σημαντική αύξηση στη δημοτικότητά της τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθυσμού που εμφανίζεται πιο συνειδητοποιημένος και ενημερωμένος σε θέματα υγείας.

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και τα καλλυντικά που περιέχουν aloe vera αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα της αγοράς, λόγω των διαφόρων πλεονεκτημάτων που προσφέρουν όπως η μειωμένη πιτυρίδα, η καλύτερη ανάπτυξη των μαλλιών και το ενυδατωμένο δέρμα. Σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα τρόφιμα που περιέχουν aloe vera λόγω των διατροφικών του πλεονεκτημάτων. Περιέχει βασικές βιταμίνες, ένζυμα και ανόργανα συστατικά, τα οποία ανακουφίζουν τον οργανισμό, ενώ θεραπεύουν την δυσπεψία και την ακμή.

Οι υπεραγορές / σούπερ μάρκετ κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά καθώς προσφέρουν διαφορετικούς τύπους και μάρκες ζελέ αλόης βέρα. Εναλλακτικά, το τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση του CAGR κατά 10,6% στο μέλλον.

Η Βόρεια Αμερική καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη και κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, εξαιτίας του τρόπου ζωής, της άνθησης της βιομηχανίας καλλυντικών και των ειδών προσωπικής φροντίδας, αλλά και της μεγαλύτερης προτίμησης των πληθυσμού για προϊόντα που περιέχουν aloe vera.

Η ευρωπαϊκή αγορά, από την άλλη, είναι πιθανό να παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης της aloe vera, ιδιαίτερα από την βιομηχανία καλλυντικών, την αλλαγή του τρόπου ζωής και το υψηλό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο τα κράτη που ωθούν στην αύξηση της αγοράς.

Όσον αφορά στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, η αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% περίπου στη διάρκεια της προβλεπόμενης χρονικής περιόδου. Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη αστικοποίηση . Επιπλέον, η φυτική επεξεργασία παραμένει πολύ δημοφιλής σε όλη την Ινδία και την Κίνα, λόγω της αρχαίας σημασίας της.

Η Λατινική Αμερική, επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά την προβλεπόμενη χρονική περίοδο, εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού που συνειδητοποιεί τις θεραπευτικές ιδιότητες της aloe vera στην υγεία. Με το 60% του πληθυσμού της νεολαίας να βρίσκεται στη Βραζιλία, η συγκεκριμένη είναι μια αναδυόμενη αγορά για τις βιομηχανίες αισθητικής και προσωπικής φροντίδας, ενώ ζωτικής σημασίας είναι και οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, εξαιτίας των αυξανόμενων εφαρμογών της aloe vera σε φαρμακευτικές και βιομηχανίες καλλυντικών.

Μερικοί από τους μεγάλους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά είναι τα εργαστήρια Pharmachem Laboratories, NaturAloe, Aloe Laboratories, Terry Laboratories, Aloe Vera Industries, Lily of Desert, Aloe Farms, Herbal Life, Foodchem International και Aloe Vera Australia.

Πηγές: https://www.globenewswire.com/news-release/2019/08/23/1905948/0/en/Global-Aloe-Vera-Gel-Market-Will-Reach-USD-471-Million-By-2026-Zion-Market-Research.html