Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες βρήκαν πως ένας νέος τύπος ανοσοθεραπείας μπορεί να προσεγγίσει και να θεραπεύσει τον καρκίνο του εγκεφάλου, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε ποντίκια.

Από τη μελέτη προέκυψε πως η νανοανοσοθεραπεία σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αυξάνοντας την επιβίωση.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η νέα θεραπεία θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της επιβίωσης σε άτομα με γλοιοβλάστωμα, τον πιο κοινό και επιθετικό τύπο καρκίνου του εγκεφάλου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communication. Οι συντάκτες της περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζουν την πρόοδο της νανοτεχνολογίας και της ανοσοθεραπείας, προκειμένου να δημιουργήσουν αναστολείς σημείων ελέγχου στους αιματοεγκεφαλικούς φραγμούς.

Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου είναι φάρμακα, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.

Στη νέα ανοσοθεραπεία, τα φάρμακα μπορούν να αφαιρέσουν έναν μηχανισμό που επιτρέπει στον όγκο του εγκεφάλου να αντέξει την επίθεση από κύτταρα που θανατώσουν τον καρκίνο.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός σταματά δυνητικά επιβλαβείς τοξίνες και παθογόνα.

Μέχρι σήμερα, πολλά υποσχόμενα είδη ανοσοθεραπείας που έχουν περάσει από κλινικές δοκιμές δεν έχουν αποδειχθεί πολύ επιτυχημένα κατά τη διέλευσή του.

Αποτελεσματική

"Παρότι τα ευρήματά μας δεν αφορούν άνθρωπο, μάς φέρνουν πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας θεραπείας, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική", σχολιάζει η Julia Y. Ljubimova, καθηγήτρια της Νευροχειρουργικής και των Βιοϊατρικών Επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο Cedars - Sinai στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.

Η χρήση φαρμάκων που μπορούν να θεραπεύσουν τον εγκέφαλο συστηματικά, δηλαδή με την κυκλοφορία του αίματος, θα ήταν ένα πλεονέκτημα έναντι θεραπειών που λειτουργούν μόνον όταν οι γιατροί τους εισάγουν απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό.

Η νέα μελέτη είναι, επίσης, η πρώτη που περιγράφει μία ανοσοθεραπεία που μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο σε όλο το σώμα, όσο και τοπικά στον όγκο σε ποντίκια.

Πηγές:
Medical News Today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας