Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, έπειτα από περιστατικό απώλειας όρασης σε 17χρονο, ο οποίος τρεφόταν κυρίως με τηγανητές πατάτες και πατατάκια.

Οι οφθαλμίατροι στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου ασχολήθηκαν εντατικά με τον νεαρό, ο οποίος εμφάνιζε απώλεια όρασης, σε βαθμό τύφλωσης.

Με το που τελείωσε το Δημοτικό σχολείο, ο έφηβος έτρωγε μόνο τηγανητές πατάτες, πατατάκια και λευκό ψωμί και περιστασιακά μία φέτα ζαμπόν ή λουκάνικο.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκάλυψαν ότι είχε σοβαρή ανεπάρκεια βιταμινών και βλάβες που είχαν προκληθεί από υποσιτισμό.

Ο έφηβος είχε επισκεφθεί τον παιδίατρό του σε ηλικία 14 ετών, επειδή αισθάνθηκε κουρασμένος και αδιάθετος.

Διαγνώστηκε, τότε, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και υποβλήθηκε σε θεραπεία με συμπληρώματα διατροφής, την οποία δεν ακολούθησε, συνεχίζοντας την κακή διατροφή του.

Τρία χρόνια αργότερα, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Bristol Eye, λόγω της προοδευτικής απώλειας όρασης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Η δρ Denize Atan, ο οποίος τον αντιμετώπισε στο νοσοκομείο, δήλωσε: "Η διατροφή του ήταν ουσιαστικά τηγανητές πατάτες καθημερινά. Επίσης, χρησιμοποιούσε συγκεκριμένο σνακ σε πατατάκια, μερικές φορές φέτες λευκού ψωμιού και περιστασιακά φέτες ζαμπόν, αλλά όχι φρούτα και λαχανικά.

Εξήγησε πως αυτό συνέβαινε εξαιτίας της αποστροφής του σε ορισμένες υφές τροφής, με τα τσιπς και τις πατάτες να είναι τα μόνα είδη φαγητού που αισθανόταν ότι μπορούσε να φάει".

Βιταμίνες

Η δρ Atan και οι συνεργάτες της επανέλεγξαν τα επίπεδα βιταμινών του εφήβου και διαπίστωσαν χαμηλή παρουσία Β12 και ορισμένων άλλων σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, όπως χαλκό, σελήνιο και βιταμίνη D.

Είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος, αλλά εμφάνιζε εικόνα σοβαρού υποσιτισμού.

Από οφθαλμολογική άποψη, πληροί τα κριτήρια για να είναι τυφλός.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να οδηγήσει και θα δυσκολευτεί να διαβάσει, να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να διακρίνει πρόσωπα. Μπορεί να περπατήσει, επειδή έχει περιφερειακή όραση.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας