Η σωστή διάρκεια του ύπνου προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας, η οποία κατέδειξε πως ο χρόνος που διαθέτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο αναλύθηκαν οι συνήθειες ύπνου και τα ιατρικά αρχεία των 461.347 ατόμων ηλικίας 40 έως 69 ετών, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα στοιχεία περιλάμβαναν αναφορές για το πόσο συχνά οι συμμετέχοντες συνήθιζαν να κοιμούνται τη νύχτα και τα αρχεία υγείας τους, καλύπτοντας μία περίοδο 7 ετών. Περιέλαβε επίσης αποτελέσματα δοκιμών για παθολογικά γονίδια.

Από την ανάλυση προέκυψε πως όσοι κοιμούνταν λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα, είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν 6 έως 9 ώρες. Υψηλότερος κίνδυνος κατά 34% καταγράφηκε και σε όσους κοιμούνταν περισσότερες από 9 ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η διατήρηση της διάρκειας του ύπνου σε 6 έως 9 ώρες ανά νύχτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας πρώτης καρδιακής προσβολής κατά 18% σε άτομα με "υψηλή γενετική προδιάθεση" για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Celine Vetter, η μελέτη παρέχει μερικές από τις ισχυρότερες αποδείξεις ότι η διάρκεια του ύπνου είναι βασικός παράγοντας καρδιακής υγείας και αυτό ισχύει για όλους.

Σχέση

Από τις μελέτες έχει εντοπιστεί σχέση ανάμεσα στις συνήθειες ύπνου και στην υγεία της καρδιάς εδώ και αρκετό καιρό.

Ωστόσο, τα περισσότερα από τα ευρήματα προέρχονται από μελέτες παρατήρησης: αυτές οι μελέτες που μπορούν μόνο να επιβεβαιώσουν σχέσεις, αλλά δεν μπορούν να καθορίσουν την κατεύθυνση της αιτίας και του αποτελέσματος.

Επειδή πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και την υγεία της καρδιάς, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί εάν ο κακός ύπνος προκαλεί κακή υγεία της καρδιάς ή κακή υγεία της καρδιάς οδηγεί σε κακό ύπνο.

Πηγές:
Medical News Today

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα