Οι χορτοφαγικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μία νέα σημαντική μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, εξέτασε 48.000 ανθρώπους για διάστημα έως 18 ετών.

Οι χορτοφάγοι είχαν 10 λιγότερες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου ανά 1.000 άτομα, σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, αλλά και άλλα τρία κρούσματα αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι διαιτολόγοι σχολιάζουν πως, ανεξάρτητα από τη διατροφική επιλογή των ανθρώπων, η κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος τροφίμων είναι το καλύτερο για την υγεία τους.

Με τη συγκεκριμένη μελέτη, αναλύονται νέα στοιχεία από τη μελέτη EPIC - Oxford, ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τη σχέση διατροφής και υγείας.

Οι μισοί συμμετέχοντες, που εντάχθηκαν μεταξύ 1993 και 2001, ήταν κρεατοφάγοι, 16.000 χορτοφάγοι ή βέγκαν και 7.500 περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ψαροφάγους.

Το 2010, ρωτήθηκαν εκ νέου για τη δίαιτά τους, ενώ αναλύθηκε το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.

Συνολικά, υπήρχαν 2.820 περιπτώσεις στεφανιαίας καρδιακής νόσου (CHD) και 1.072 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου - συμπεριλαμβανομένων 300 αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ψαροφάγοι βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο CHD κατά 13% από τους κρεατοφάγους, ενώ οι χορτοφάγοι και οι βέγκαν είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο.

Όμως, οι φυτικές τροφές είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές εκτιμούν πως αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12, σημειώνοντας, ωστόσο, πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για το θέμα.

Διαφορές

Άφησαν ανοικτό και το θέμα να μην υπάρχει καμία σχέση με τη διατροφή και τα επεισόδια να σχετίζονται με άλλες διαφορές στη ζωή των ανθρώπων που δεν καταναλώνουν κρέας.

Ο δρ Frankie Phillips, από τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων σχολιάζει:

"Το μήνυμα, για όλους, είναι να έχουμε μια καλά προγραμματισμένη διατροφή και να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων".

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ