Τελευταία μελέτη αναφέρει ότι από 273 δισ. Δολάρια ΗΠΑ που είχε εκτιμηθεί το 2017 θα φθάσει τα 630 δισ. Δολάρια μέχρι το 2026, με μέση ετήσια αύξηση 11%.

Τα γενόσημα που χορηγούνται για ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία, η κοινωνική αποδοχή των ψυχικά ασθενών και η μεγαλύτερη της πρόσβασης σε προηγμένες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν μερικούς από τους κύριους παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη την αγορά. Το χαμηλότερο κόστος των γενοσήμων αλλά και η ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη της αγοράς.

Την ίδια στιγμή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το καρδιαγγειακό σύστημα καλύπτει πολλές περιοχές ασθενειών, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι κυκλοφορικές διαταραχές, η υπέρταση, η χοληστερόλη, η δυσλιπιδαιμία, η στηθάγχη, οι αρρυθμίες και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο καρδιαγγειακός τομέας καλύπτει περισσότερο από το 15% της παγκόσμιας αγοράς γενόσημων φαρμάκων, λόγω της λήξης της πατέντας ορισμένων επώνυμων φαρμάκων.

Η λήξη της πατέντας για αρκετά επώνυμα φάρμακα σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αυξανόμενη χρησιμοποίηση των γενοσήμων έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εξεταζόμενης αγοράς. Επιπλέον, η αύξηση της δημοτικότητας των χρόνιων ασθενειών και των αναδυόμενων αγορών είναι υπεύθυνες για την μεγέθυνση της αγοράς των γενόσημων φαρμάκων.

Παράλληλα το μειωμένο κόστος τους συνεισφέρει θετικά στην αγορά. Στον αντίποδα βρίσκονται ο οξύς ανταγωνισμός, οι ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και οι συνταγές καθώς προτιμάται η συνταγογράφηση επώνυμων φαρμάκων έναντι των γενοσήμων.

Γεωγραφικά, η Βόρεια Αμερική παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση γενοσήμων σκευασμάτων, λόγω του υψηλού επιπολασμού των χρόνιων ασθενειών. Μελλοντικά σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να εμφανίσει η περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, όπου σήμερα πολλοί ασθενείς ταξιδεύουν στην Βόρεια Αμερική για να κάνουν την θεραπεία τους.

Κίνα και Ινδία είναι οι δύο αγορές που ηγούνται όσον αφορά την κατανάλωση γενοσήμων στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Πηγές:
https://scoopjunction.com/global-generic-drugs-market-opportunity-demand-recent-trends-major-driving-factors-and-business-growth-strategies-2026/175232/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα