Περισσότεροι από 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με στοιχεία από το 2013-2014. Ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μερικές μόνο από τις επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται φέτος στο Παρίσι της Γαλλίας, αποκαλύπτει ότι η  βαριατρική επέμβαση για την απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας και καρδιαγγειακών προβλημάτων περισσότερο από την στάνταρ ιατρική περίθαλψη.

Ο Δρ Steven Nissen, Επικεφαλής Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Καρδιολογικού Ινστιτούτου στην κλινική Cleveland, στο Οχάιο, είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο οποία δημοσιεύεται  στο περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Η βαριατρική χειρουργική επέμβαση πάντως ενώ ελέγχει αποτελεσματικά τον διαβήτη, δεν θεωρείται προσέγγιση πρώτης γραμμής για τη θεραπεία του διαβήτη σε ασθενείς με παχυσαρκία.

Τον Οκτώβριο του 2018 ερευνητές δημισίευσαν στο JAMA τα αποτελέσματα μιας παρατήρησης από 4 ολοκληρωμένα συστήματα υγείας που περιελάμβαναν 5.301 παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και συγκρίθηκαν με 14.934 ασθενείς που χρησίμευαν ως ομάδα ελέγχου.

Στα 7 χρόνια, αν και δεν υπήρξε σημαντική μείωση της εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου ή της εγκεφαλοαγγειακής νόσου, εντούτοις η θνησιμότητα όλων των αιτιών μειώθηκε σημαντικά μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση. 

Πηγές:
Journal of the American Medical Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα