Μια μελέτη παρατήρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιζώντες από τον ιό Έμπολα έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ο οποίος οφείλεται κυρίως σε νεφρική βλάβη.

Η λεγόμενη "Ενεργή Ενίσχυση Επιτήρησης" κατάφερε να έρθει σε επαφή με 1.130 από τους 1.270 κατονομαζόμενους επιζώντες κατά την επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική το χρονικό διάστημα 2013 -2016. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, 59 από αυτούς (5,2%) έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι εντός ενός έτους μετά την έξοδο από την κλινική.

Ο Ibrahima Soce και οι συνεργάτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη υπολογίζουν 5 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου των επιζώντων από τον ιό Έμπολα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό στη Γουινέα. Μετά το πρώτο έτος, η θνησιμότητα δεν ήταν πλέον αυξημένη.

Οι περισσότεροι ασθενείς, δηλαδή 37 από τους 59, πέθαναν από νεφρική ανεπάρκεια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βλάβη των νεφρών είναι από βιολογικής άποψης εύλογη καθώς ο ιός είναι ανιχνεύσιμος στα δείγματα ούρων κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου, γεγονός που υποδηλώνει λοίμωξη και συνεπώς νεφρική βλάβη.

Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας διαπιστώθηκε στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για περισσότερες από 12 ημέρες στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου. Αργότερα, 42 από τους 571 ασθενείς (7%) πέθαναν σε αυτήν την ομάδα.

Από τους 486 ασθενείς που θα μπορούσαν να πάρουν εξιτήριο νωρίτερα, μόνο 14 (3%) πέθαναν. Η μεγαλύτερη περίοδος παραμονής στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Socé, παραπέμπει σε δύσκολη πορεία, η οποία προφανώς συνδέθηκε με σοβαρή βλάβη οργάνων.

Η ποιότητα της μετέπειτα φροντίδας έχει επίσης επηρεάσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία στην πρωτεύουσα Conakry, 5 από τους 240 πέθαναν (2%). Από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εκτός του κέντρου, πέθαναν 54 από τους 890 (6%).

Πηγές:
Lancet Infectious Diseases

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA