Περίπου οι μισοί άνθρωποι από όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή έχουν περισσότερες από μία φραγμένες αρτηρίες. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές συστήνουν στους χειρούργους να διανοίγουν όλες τις φραγμένες αρτηρίες που βρίσκονται σε ένα άτομο μετά από καρδιακή προσβολή. Άλλοι ισχυρίζονται πάντως ότι η πρόσθετη χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα η καλύτερη πρακτική.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μετά από καρδιακή προσβολή, μπορεί να είναι προτιμότερο όχι μόνο να διορθωθεί η φραγμένη αρτηρία που την προκάλεσε, αλλά και όλοι οι άλλοι φραγμένοι μηχανισμοί των αρτηριών που βρίσκονται εκεί.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν πάθει καρδιακή προσβολή έχουν βουλωμένες αρτηρίες πέρα ​​από τον κύρια αιτία της καρδιακής προσβολής που υπέστησαν, αναφέρει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά.

H επιδιόρθωση αυτών των πρόσθετων φραγμάτων με ενδοπροθέσεις κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης οδήγησε σε μείωση κατά 26% της υποτροπής και του θανάτου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένης μελέτης με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες από 130 νοσοκομεία σε 31 χώρες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine

"Αυτή η μελέτη έδειξε σαφώς ότι υπάρχει μακροπρόθεσμο όφελος στην πρόληψη σοβαρών καρδιακών επεισοδίων με την διάνοιξη και εκκαθάριση όλων των αρτηριών", δήλωσε ο Shamir R. Mehta, συν-συγγραφέας της μελέτης και κορυφαίος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού ( PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster και του Hamilton Health Sciences "Δεν υπήρχε επίσης σημαντικό μειονέκτημα σε πρόσθετες διαδικασίες", ε'ιπε

"Τα αποτελέσματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς και άλλες μελέτες κατέργραψαν πιθανό όφελος, αλλά δεν το απέδειξαν" δήλωσε ο Δρ. Robert A. Harrington, πρόεδρος της American Heart Association και πρόεδρος της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια.

Πηγές: New England Journal of Medicine