Ποια είναι η τέλεια ποσότητα λιπαρών και υδατανθράκων για μια υγιεινή διατροφή; Επιστήμονες του McMaster University στον Καναδά ανέλυσαν ημερολόγια τροφών περισσότερων των 135.000 ανθρώπων σε 18 χώρες για να το ανακαλύψουν.

Η απάντηση στηρίζει την παλιά πεποίθηση ότι το μέτρο είναι καλό για την καρδιά και τη μακροζωία-συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων υδατανθράκων και λιπαρών παρά πολύ υψηλών ή χαμηλών είναι καλύτερη.

Η πρόσληψη υδατανθράκων κυμαινόταν από 46% έως 77% των καθημερινών θερμίδων. Όσο υψηλότερο ήταν το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη ήταν η σχέση με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου-με μερικές ανατροπές.

Η κατανάλωση λίγων υδατανθράκων δεν είχε οφέλη-50% των καθημερινών θερμίδων φαίνεται να είναι σωστή όσο κάποιος εστιάζει σε φρούτα, λαχανικά  και δημητριακά ολικής άλεσης.

Σχετικά με την πρόσληψη λιπαρών, άνθρωποι που λάμβαναν το 35% των καθημερινών θερμίδων από λιπαρά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους περιόριζαν τα λιπαρά στο 10%.

Θα μπορούσε να μην είναι αναγκαίο για όλους να διατηρούν τα κορεσμένα λιπαρά, συγκεκριμένα, κάτω από 10% των συνολικών θερμίδων -στην πραγματικότητα κάτω του 7% θα μπορούσε να είναι ακόμα και επιβλαβές.

Σημαντικό συμπέρασμα είναι το πώς να αντικαθιστούμε επιπλέον υδατάνθρακες. Το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε από την κατανάλωση τροφών με πολυακόρεστα λιπαρά, όπως καρύδια, λιναρόσπορο και λιπαρά ψάρια.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύεται αιτιατή σχέση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]